Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orvosi fejpajzsokat adományoztak a Honvédkórháznak

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2020. június 24. 7:24

400 darab Simple Face Shield elnevezésű arcvédő fejpajzsot adományozott a Budapesti Erőmű Zrt. az MH Egészségügyi Központ (MH EK) részére június 23-án, kedden, Budapesten, a Honvédkórházban. Az adományt Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át dr. Kun Szabó István vezérőrnagynak, az MH EK parancsnokának, dr. Muzsay Ildikó orvos ezredesnek, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatójának, valamint prof. dr. Csomós Ákos osztályvezető főorvosnak.

1596080980

„A koronavírus okozta járványhelyzet idején – miután a saját dolgozóink védelmét megoldottuk – felmerült bennünk, hogy hol tudnánk még segíteni a közellátásban dolgozók védekezését. Olyat akartunk tenni, ami tükrözi intézményünk szellemiségét és egyben segítséget is nyújt a vírus elleni küzdelemben" – mondta el az átadáson Vinkovits András elnök-vezérigazgató az őket vezérlő indíttatásról. „Amikor sorra vettük a lehetőségeinket, megismertünk egy innovatív magyar csapatot, akik hazai fejlesztésben, hazai alapanyagból, hazai technológiával készítenek egyszerhasználatos Simple Face Shield nevű orvosi arcpajzsokat" – hangsúlyozta. Vinkovits András hozzátette azt is: nem volt kérdés számukra, hogy adományukkal az egészségügyben dolgozókat segítik. „A kórházi dolgozók a járványhelyzet idején is a frontvonalban dolgoztak, ők voltak a leginkább kitéve a vírusfertőzésnek így tudtuk, hogy az orvosoknak, ápolóknak, ápolónőknek nyújtott segítségünkkel segítjük leginkább a védekezést" – mondta.

A Simple Face Shield arcpjazsról prof. dr. Csomós Ákos főorvos, az MH EK Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály osztályvezetője elmondta: a legnagyobb előnye az, hogy egyszer használatos. „Ennek következtében le- és felvétele is praktikus, mégpedig azért, mert a Honvédkórházban hetente 200 műtét zajlik, és az eddig használt eszközök folyamatos sterilizálása komoly logisztikai szervezést igényelt. Ezzel az egyszer használatos eszközzel azonban a mi munkánk is jelentősen könnyebbé válik és mindemellett ennek az arcpajzsnak a védelmi hatása teljes mértékben megfelel az előírásoknak" – emelte ki a főorvos.

1596080980

A Simple Face Shield arcpajzsot nem csak a műtőkben, hanem a sürgősségi osztályon és minden olyan osztályon tudják majd használni, ahová akut betegellátásra érkeznek a páciensek. Emellett a CT- és a radiológiai vizsgálatra érkezők esetében is alkalmazzák majd. Dr. Csomós Ákos hangsúlyozta: az arcpajzs – a már eddig is használt maszkok mellett – segíthet abban, hogy a Honvédkórház munkatársai a lehető legnagyobb mértékben védve legyenek és ne kapják el a koronavírust.

Bár a veszélyhelyzetet már feloldották, az egészségügyi intézmények – így a Honvédkórház is – még fenntartanak bizonyos óvintézkedéseket, amelyek a megelőzést és a betegek egészségét szolgálják. „Intézményünkben szabály, hogy előre tervezett műtétre nem kerülhet úgy beteg, hogy nem teszteltük le. Azokhoz az akut betegekhez, akiket felveszünk az osztályra, ám nem tudjuk őket kikérdezni, még mindig beöltözünk és megtesszük a vírus elleni védekezés során előírt protokoll intézkedéseket. Emellett a dolgozói beléptetésnél, valamint a személy- és gépjárműforgalomban csak a kötelező testhőmérséklet ellenőrzés után lehet az intézményünkbe belépni" – mondta a főorvos, hozzátéve: a megelőző intézkedéseknek köszönhetően a Honvédkórházban hetek óta nem volt COVID-19 pozitív beteg.

1596080980