Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A negyvenéves évfordulóra emlékezik a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. június 24. 8:38

Új helyre került az 1980. június 21-én felavatott emléktábla, melyet Farkas Bertalan űrhajósnak állított Szolnok városa. Az emléktábla a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum udvarán, az L-29-es Delfin sugárhajtású repülőgép mellett található.

1596080981

1980. május 26-án Farkas Bertalan az Interkozmosz program keretében feljutott az űrbe. A Szaljut-6 űrállomáson tudományos kutatómunkát végzett, azóta világhírűvé vált magyar műszerekkel. Hazatérése után, 1980. június 21-én Farkas Bertalan meglátogatta Szolnok alma materét, a Kilián György Repülőtiszti Főiskolát. A fotón a két kiképzett magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla az L-29 Delfinnél látható, amely típussal anno Szolnokon repültek.

Farkas Bertalan és szovjet-orosz parancsnoka, Valerij Kubaszov a Szojuz-35 űrrepülővel tértek vissza a Szaljut-6 űrállomásról a Földre 1980. június 3-án.  Visszaérkezésüket követően Bajkonurban az űrhajós-komplexum fasorában, a hagyományokhoz híven, fát ültettek. A mintát alapul véve, Szolnokon, a Tiszaliget bejáratánál felállított emlékmű parkjában, 1980. június 21-én rózsákat ültetett a szovjet-magyar űrpáros. A felszabadulási emlékmű és a park megszűnt. A negyven éves évforduló alkalmából a RepTárnak adományozott tábla az L-29-es Delfin sugárhajtású kiképző repülőgép mellé került.

Címkékmúzeum