Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a tél ellen

Szöveg: Bán Nikolett hadnagy |  2014. február 4. 11:32

A dél-dunántúli térségben erős összefogásra volt szükség az első fokú hókészültség miatt, amelyet január 23-án, csütörtökön este adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hirtelen hóeséssel támadó téli időjárás újra összekovácsolta a katasztrófa-elhárításban dolgozó szervezeteket.

A MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred és a Baranya Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság közösen 2014. január 24-én feladatot kapott a kialakult hóhelyzet miatti közlekedési balesetek elhárítására a Pécs környéki térségben.

A kaposvári laktanyából pénteken délután 13 órakor indultak a katonák egy vontatóval (műhelyautóval) és egy daruval, öt fő személyzettel: Vargha Tamás törzsőrmester, csoportparancsnok, Topor Ádám őrvezető, Csizmadia Gábor törzsőrmester, Ágoston Ádám őrvezető és Pánij Csaba őrvezető. Az oszlopmenet az indulás után nem sokkal szembesült az első balesettel, amelyben segíthettek: Gödrénél egy személyautó és egy kisbusz került szerencsétlen helyzetbe, és noha a rendőrség már intézkedett, a kisbusz elállta a forgalom útját. A balesetet szenvedett járműveket levontatták az útról. Oroszlónál és Magyarszéknél újabb mentésre került sor a katasztrófavédelemmel közösen.

1595966518

Orfűn mentett egy hóban elakadt autóbuszt a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred Rába tehergépjárműve (fotó: MH 64. BSZJLE)

Mánfánál kettévált a két teherautó. A daru Pécsnek vette az irányt, míg a Rába megkezdte a mentést egy keresztbe fordult busznál. keresztbe fordult. Mivel a jármű ebben a pozícióban nem lehetett vontatni, meg kellett kerülni a buszt, így Sikonda felé indultak, hogy biztonságosan megkerüljék a buszt, amelyen vonószem sem volt. Szerencsére így is sikerült úrrá lenni a helyzeten. A katonák este hat órára érkeztek a pécsi Tűzoltó Laktanyába, ahol forró teával várták őket. A daru ekkor már újabb mentésen volt, majd a másik csoportot is riasztották Erzsébetre: a lejtős úton egy busz hasa felült az árokpartra. Ezután az orfűi szerpentinnek esett áldozatul egy újabb busz. A riasztás szerint a jármű a szakadék felett lógott, de mire odaértek, valamelyest már stabilizálódott a helyzet.

A katonák végig nagyon hatékonyan működtek együtt a baranyai katasztrófavédőkkel. A mentések egész éjjel folytak, az egyenruhások másnap 4 órakor kaptak parancsot a hazatérésre. „Büszkék vagyunk, hogy képviselhettük a kaposvári katonákat, eredményesen együttműködve a katasztrófavédelemmel. Örülünk, hogy ott lehettünk ahol szükség volt ránk és segíthettünk", összegezte Vargha törzsőrmester.