Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogott a Honvédelmi Minisztérium és az Óbudai Egyetem

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. október 18. 16:20

Oktatási, kutatási és toborzási területeken is együttműködik a Honvédelmi Minisztérium az Óbudai Egyetemmel. A szerződést Szabó István honvédelmi államtitkár, Kovács Levente rektor és Ormándi Gabriella kancellár írta alá október 18-án, pénteken a felsőoktatási intézmény tárgyalótermében.

1596070412

A megállapodás a kormányzat és a felsőoktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű: a honvédelmi tárca és az egyetem összeadja tudását – többek között – az oktatás, a kutatás, a továbbképzések, a fejlesztések, a toborzás, valamint az önkéntes tartalékos szolgálat területén. A partnerséget rögzítő dokumentumot Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és Ormándi Gabriella, az intézmény kancellárja látta el kézjegyével.

A dokumentum aláírásakor Szabó István hangsúlyozta: az egyetemmel megkötött együttműködési megállapodás lényeges része annak a törekvésnek, hogy a Magyar Honvédség társadalmi elismertsége, támogatása tovább erősödjön. „Fontos cél, hogy felkeltsük a Magyar Honvédség iránt azon fiatalok érdeklődését, akik civil egyetemeken folytatnak tanulmányokat. A jövő szakemberei a felsőoktatási intézmények padjaiban ülnek" – fogalmazott. Szabó István megjegyezte: elkötelezetten dolgoznak azon, hogy közelebb hozzák a társadalomhoz a honvédelem ügyét. Nagyon sok tanuló hallgatóként tartalékos szolgálatot is vállalt már. „Ezzel az okirattal egy meglévő kapcsolatot fogunk szentesíteni, az aláírás után már csak az a feladatunk, hogy megtöltsük tartalommal" – tette hozzá.

1596070412

Kovács Levente rektor beszédében rámutatott: az egyetemnek a teljes társadalmat kell szolgálnia, így a honvédelemben is kiemelt szerepkört kell betöltenie. „Az innováció szemszögéből, műszaki szempontból és a kutatás-fejlesztés területét tekintve intézményünknek mindig is kiemelt szerepe volt, bízom benne, hogy egy sikeres együttműködés elé nézhetünk" – mondta az intézmény rektora.

A megállapodás értelmében a Magyar Honvédség szakemberei tájékoztató előadások és bemutatók keretein belül népszerűsítik az egyetem hallgatói számára a szerződéses és tartalékos katonai szolgálatot, míg az intézmény lehetőséget ad az egyetem rendezvényein és közösségi terein a Magyar Honvédség toborzóinak tevékenységére. Az egyetemen honvédelmi alapismeretek címmel szabadon választható kurzust hirdetnek mindazoknak, akik érdeklődnek a honvédelem, a haditechnikai eszközök és a katonaélet iránt. A stratégiai együttműködés részeként a tanulók ösztöndíjalapú önkéntes tartalékos képzésen vehetnek részt, így később esetleg a Magyar Honvédség katonáiként szolgálhatnak.

1596070412