Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötcsillagos élmény: honvédelmi tábor

Szöveg: MH HFKP | Fotó: MH HFKP |  2019. augusztus 27. 15:16

23 helyszínen 72 tábor, több mint 2200 gyermek: ez a 2019-es Honvédelmi Tábor programsorozat rövid mérlege. Azonban elég csak beleolvasni a tábor közösségi oldalán szereplő hozzászólásokba ahhoz, hogy kiderüljön, mennyivel több volt ez a nyár, mint néhány szám.

1599209591

„Hatalmas élmény volt a fiam számára. Csak mesél és mesél, mosolyogva, tele kalanddal, hasznos tapasztalatokkal. Köszönjük a szervezőknek, a tábor kedves őreinek! Jövőre ismét visszatér."

„Az én fiam szuperlatívuszokban beszélt a várpalotai táborról, a programokról, a velük foglalkozó katonákról és az étkezésről. Rengeteg élménnyel gazdagodott, és még a dolgokhoz, teendőkhöz való hozzáállása is lényegesen jobb lett. Nagyon köszönjük a színvonalas szervezést, az emberséges hozzáállást, a búcsúajándékokat és az Obsit levelet!"

„Nagyon színvonalas, nagyon emberközpontú, igazi életre szóló élmény volt a fiunknak, ami lehet, hogy egy életre meg fogja határozni, hogy részt vállaljon később is a haza szolgálatában! Köszönjük!"

1599209592

Ilyen véleményeket írtak a résztvevők szülei a Facebook-oldalon, ahol maximális, öt csillagos a táborok értékelése. Sokan pontos turnus- és helyszínmegjelöléssel írták le véleményüket, gyakran név szerint említve táborvezetőket, rajparancsnokokat, megköszönve a munkát és az élményeket. Elolvasva az értékeléseket, egy dolog tűnik ki az írásokból leginkább: a szülők és nagyszülők öröme, hogy gyermekeiket, unokáikat egy olyan helyre engedték el, ahol a klasszikus emberi (és egyben katonai) értékeket, tulajdonságokat erősítik a fiatalokban. A turnusokban 12-15 és 15-18 évesek vettek részt, a programokat kifejezetten a korcsoportokra szabva vezették le a táborparancsnokok és a segítők. A gyermekeknek június végétől augusztus közepéig lehetősége volt kipróbálni a katonás napirendet, a reggeli tornát. Magukra ölthették az egyenruhát, a táborok tematikájától függően bepillanthattak a Magyar Honvédség feladatrendszerébe: lehettek többek közt harcos-logisztikusok, vitorlások, búvárok, lovasok, gyakorolhatták a katonai túlélési technikákat, a közelharcot, a honvédelmi sportokat.

Több éve már, hogy a honvédelmi táborok előkelő helyet foglalnak el a szünidei lehetőségek palettáján: a rendezvénysorozat népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy bizonyos táborok férőhelyei három és fél óra alatt elfogytak. Több olyan gyermek szüleitől is érkezett visszajelzés, akik akár két-három helyszínen táboroztak, és mindenhol maradéktalanul elégedettek voltak. A Honvédelmi Tábor programsorozat a társadalom támogatását is élvezi: több helyről érkezett olyan visszajelzés az önkormányzat részéről, hogy továbbra is szívesen adnának otthont a táboroknak.

1596067152

Az idei évben 28 tábort a területvédelmi zászlóaljak szerveztek meg: az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományából önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is nagy számban vettek részt a táborok üzemeltetésében.

A Magyar Honvédség feladatai közt fontos szerepet kap a honvédelmi nevelés, erre az egyik legjobb lehetőség a nyári táborozás. A turnusok során a gyermekek játékosan fejlődnek, ismerkednek a legfőbb katonai értékekkel, a bajtársiassággal, a kitartással, a figyelemmel, a fegyelemmel, a csapatmunkával, így azok egészen észrevétlenül válnak a mindennapok részévé. A társadalmi szerepvállalás fontosságának és a turnusok töretlen sikerének köszönhetően jövőre is lesznek honvédelmi táborok!