Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályakezdők szakmai felkészítése

Szöveg: honvedelem.hu / raketaezred.hu |  2016. január 31. 11:33

Minden kezdet nehéz – szól a közismert mondás, azonban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred igyekszik megkönnyíteni fiatal hadnagyai és őrmesterei első lépéseit a haza szolgálatában. Ennek érdekében idén a győri egység szakmai felkészítést szervezett pályakezdő tisztjei és altisztjei számára.

http://raketaezred.hu/index.php/hirek/friss-hirek/899-minden-kezdet-nehez
1596007900

A kezdeményezés célja, hogy a pályakezdők egységes ismeretekkel kezdjék katonai pályafutásukat a légvédelmi rakétaszakma legfontosabb területein. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében történő részvétel miatt az eredetileg 2015 őszére tervezett felkészítést az idei év első heteiben rendezik meg a győri alakulatnál.

Minden nyáron frissül az ezred állománya, hiszen júliusban az MH Altiszti Akadémia, augusztusban pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzettjei kapcsolódnak be az alakulat vérkeringésébe. Noha a pályakezdők ekkora már több hónapnyi szakmai gyakorlaton vannak túl, beilleszkedésük megkönnyítésére évek óta zajlik egy-egy hetes foglalkozás, mely során megismerkednek a légvédelmi egység napi életével, működésével, szolgálati rendszerével, elsajátítják a beosztásuk ellátásához szükséges általános katonai ismereteket, őr- és ügyeleti szolgálattal kapcsolatos kötelmeiket, további szakmai felkészülésük pedig beosztásuk szerinti alegységeiknél történik.

1596007900

Idén viszont már központilag zajlik a katonai tanintézményekben szerzett légvédelmi rakéta specifikus elméleti és gyakorlati ismeretek frissítése, elmélyítése is. A minden eddiginél intenzívebb hathetes felkészítésen nem csak az ezred kompetens személyei, főnökségei és mérnöki állománya adja át az elengedhetetlennek vélt tudásanyagot, hanem meghívott előadók is segítik a kitűzött célok elérését. Ennek megfelelően az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnöksége, valamint Vezetési Főnöksége, továbbá az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ is együttműködik az egységes szakmai szemlélet formálásában, kialakításában.

A másfél hónapos szakmai felkészítés január 18-án, hétfőn indult. A résztvevők négy fő témakörben kezdték meg ismereteik bővítését, így a képzés során részletesen kifejtésre kerül a légvédelem működési környezete és jellemzői, a légvédelmi rakéta és tüzér erők vezetése, valamint a MISTRAL és a KUB légvédelmi rakétarendszer műszaki és alkalmazási jellemzői, ráadásul mindezen ismeretek elsajátítására nem csak tantermi környezetben nyílik lehetőség – bár a tanfolyam alapvetően elméleti jellegű ismeretek bővítését és elmélyítését célozza -, hanem testközelből, a likócsi bázis gyakorló terén is.

1596007900

A 2015-ös tanévben végzett tisztek és altisztek számára a képzés nem tét nélküli, hiszen a felkészítés zárásaként, február 26-án szóban és írásban egyaránt számot kell adniuk tudásukról az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vizsgabizottsága előtt.

Fotó: Sályi Gergő törzsőrmester