Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélos-parancsnok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 9. 15:20

1985 nyara. János, váltani kell! – mondták Huszár János főhadnagynak. Kinevezünk zászlóaljparancsnoknak… 2016 nyara. János, váltani kell! – mondták Huszár János vezérőrnagynak. Kinevezünk összhaderőnemi parancsnoknak…

1596019522
Negyvenéves katonai pályafutást tényszerűen áttekintetni nem egyszerű. Márpedig Huszár János vezérőrnagy – aki augusztus elsejétől tölti be az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoki beosztását – éppen ennyi ideje szolgál a hadseregben.

Az 1960-as években, Huszár vezérőrnagy gyermekkorában, a mindennapok családi beszélgetései során rendre felbukkantak a háborús történetek, illetve a háború utáni katonai szolgálat élményei – talán azért, mert a második világháború alig két évtizeddel korábban fejeződött be. A kisgyermek pedig érdeklődéssel és élénk figyelemmel hallgatta a felnőttek elbeszéléseit, amelyek rendszerint a helytállásról és a bajtársiasságról szóltak.

– A katonáskodás a maga nehéz romantikájával már gyerekkoromban megfogott. Aztán telt múlt az idő, átléptünk az 1970-es évekbe, és valaki megkérdezte tőlem: mi leszel, ha nagy leszel? Rávágtam, hogy katona. Nyilván nem tudtam semmit a valódi katonaéletről, ám az elbeszélt történetek keltette érzés megmaradt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án, pénteken megjelenő számában.