Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápai katonák a második világháborúban

Szöveg: MH KIKNYP |  2020. június 14. 14:22

Második világháborús katonatörténeteket mesél Horváth Ferenc nyugállományú százados, aki most megjelent könyvében pápai katonák életútjával foglalkozik.

1596080604

Ők is a hazát szolgálták I. címmel jelent meg Horváth Ferenc nyugállományú százados könyve, mely a második világháborút megjárt pápai katonák történetét mutatja be.

Az író katonai hagyományőrző, a Honvéd Bajtársi Klub Pápa, valamint a Pápai Huszár Egyesület tagja, és a kétezres évek elejétől foglalkozik a város helytörténetével. Elsősorban a második világháború katonai vonatkozásai álltak érdeklődése középpontjában, különös tekintettel a pápai magyar királyi vitéz Bertalan Árpád 1. Honvéd Ejtőernyős Ezred katonáinak történetére. Hosszú gyűjtő és rendszerező munka eredményeként született meg a most megjelent könyve.

1596080605

A mű három részre tagolódik. Először Pápa város 40-es éveiben zajló eseményei közül a „Perutz" vitorlázó repülőtér létrejöttével és életével, valamint a pápai levente otthonnal ismerkedhet meg az olvasó. Ezután 19 katona élettörténetével foglalkozik az író, akiket fotókkal illusztrálva, hozzátartozók visszaemlékezésein keresztül mutat be. Az alaposságot garantálja, hogy a szerző édesapja is köztük van. A könyv a katonák háború alatt és után szerzett jelvényeinek és kitüntetéseinek leírásával és fotójával zárul. Összességében a pápai kötődésű katonák szubjektív élettörténetein van a hangsúly, nem történelmi tények alapos ismertetésén.

A könyv megvásárolható Pápán a Jókai Mór Városi Könyvtárban és az Anna könyvesboltban, illetve közvetlenül a szerzőtől is megrendelhető.