Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Portugál látogató a kutatóhelyen

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2017. május 16. 7:01

Dr. Luís Manuel Brás Bernardino alezredes, a Portugál Katonai Akadémia Stratégiai Nemzetközi Kapcsolatok Társadalmi és Politikatudományok Intézetének nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője tett látogatást a napokban a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyén (HVK TKH). A portugál vendéget dr. Besenyő János ezredes, a HVK TKH vezetője fogadta.

Brás Bernardino alezredes a HVK TKH által szervezett, kétnapos nemzetközi Konfliktus a szürke zónában: az alkalmazkodás kihívása elnevezésű konferencián tartott előadást Az afrikai szürke zóna: Szahel címmel.

1596032129

A konferencia keretén belül megvalósult találkozó során Besenyő ezredes bemutatta a portugál vendégnek a HVK TKH által elért eredményeket és a kutatóhely aktuális feladatait. Az osztályvezető elmondta, hogy a látogatás azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a kutatóműhely nagy hangsúlyt fektet a tudományos, szakmai élet képviselőivel való széleskörű együttműködés megteremtésére és elmélyítésére nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is.

Brás Bernardino alezredes nagy érdeklődést mutatott a kutatóhely tevékenység- és feladatrendszere iránt, annál is inkább, mert a HVK TKH több mint egy éve működik együtt a Portugál Katonai Akadémia Tudományos Kutatóintézetével. Számos magyar katona és doktorandusz hallgató tanulmánya jelent meg a Portugál Katonai Akadémia Proelium című tudományos kiadványában, illetve a HVK TKH által szerkesztett Defence Review folyóiratban is találkozhattak az olvasók portugál katonatisztek írásaival.

1596032129

A látogatás során az alezredes kiemelte a HVK TKH kutatási területeinek aktualitását és katonai felhasználhatóságuk jelentőségét, illetve reményét fejezte ki a már meglévő együttműködés közeljövőben történő írásbeli megerősítésére és az együttgondolkodás lehetséges területeinek szélesítésére is.

Fotó: a szerző felvételei