Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Programok a nemzeti ünnepen

Szöveg: Révész Béla |  2015. október 19. 14:16

„Időkapuval”, történelmi sétával, és kiállításokkal is készül a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal 1956. október 23. évfordulójára. A programokról és tudnivalókról a Magyar Rádió épületében tartottak sajtótájékoztatót október 19-én, hétfőn.

1596002714

Dr. Ivády Nóra, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) főigazgatója elmondta: a programok nem csupán október 23-ára koncentrálódnak, hiszen a tavalyihoz hasonlóan már 21-én, szerdán elkezdődnek a megemlékezések, így a hivatalos ünnepségek mellett számos színes kísérőprogramot is szerveznek.

Október 21-én, délelőtt 10 órakor a műegyetemi emlékműnél koszorúzással veszi kezdetét az idei rendezvénysorozat. 22-én a Műszaki Egyetemen 15 órától tartják a hagyományos emlékünnepséget, amely egyben az ’56-os egyetemisták találkozója is lesz. Az eseményen Simicskó István honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet. Fél 5-kor kezdődik a fáklyás felvonulás a Bem-szoborhoz, ahol a Rákóczi Szövetség szervez koszorúzást.
Október 23-án délelőtt 10 órakor vonják fel katonai tiszteletadás mellett Magyarország lobogóját a Kossuth téren. A ceremóniát a Nemzeti Táncegyüttes műsora követi. Az ünnep alkalmából a HM NRH a főváros több pontján is szervez programokat. Az Országházban ingyenesen tekinthető meg a Szent Korona, s egész nap belépési díj nélkül látogatható a Terror Háza Múzeum is. A Tabán és a Corvin mozikban 1956-os témájú filmeket vetítenek, de érdemes lesz kilátogatni a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba is, ahol családi napot szerveznek. Utóbbi helyszínen korabeli járműveket és fegyvereket is kiállítanak.

1596002714

Pintér Edina, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. képviselője a HM NRH és a Magyar Rádió közös programjára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, 1956-ban a Magyar Rádió az egyik legfontosabb helyszíne volt az eseményeknek, hiszen a diákok itt akarták beolvasni követeléseiket, végül az épületet is elfoglalták. Ennek emlékére történelmi sétára várják az érdeklődőket. A Bródy Sándor utcai bejáratnál kezdődő program során a résztvevők végigjárhatják az ‘56-os események fontos helyszíneit a Magyar Rádió épületében, felidézve a fontosabb eseményeket és mozzanatokat. A séta során korabeli rádiós felvételeket hallhatnak és archív fotókat láthatnak az érdeklődők.

1596002715

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója a forgalomkorlátozásokról és az ünnepi menetrendekről beszélt a tájékoztatón. Szűcs Panni kiemelte, hogy az emléknap fényét korhű villamosjáratok is emelik október 23-án, amelyek a 2-es és a 6-os útvonalán járnak majd. A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal „Időkapu" néven interaktív installációkat is elhelyez mind az 1956-os villamosokon, mind a történelmi helyszínek közelében lévő megállókban, amelyekkel az egykori eseményeket elevenítik fel. A részletes információk a korhű villamosok menetrendjéről, valamint a forgalmi változásokról a BKK honlapján és Facebook-oldalán találhatók.

Az egyik leglényegesebb kérdés a nemzeti ünnepek alkalmával mindig a várható időjárás. Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy alapvetően csapadék- és szélmentes idő várható pénteken, a szabadtéri programokat az időjárás nem fogja veszélyeztetni.

1596002715

Ivády Nóra, a HM NRH főigazgatója ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a programok biztonságos lebonyolításáért ezúttal is az operatív törzs felel, ennek tagjai a programokban érintett hatóságok képviselőiből állnak. A törzs a rendezvények teljes ideje alatt működik majd, és szükség esetén (például kedvezőtlen, veszélyesnek ítélt időjárás esetén) azonnali döntést hozhat a programokkal kapcsolatban.

A rendezvények részletes programja megtalálható az oktober23.kormany.hu oldalon.

Fotó: Tóth László