Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Protokollosok a pályán

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2013. november 10. 9:11

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál (MH BHD) megtartott négynapos szakmai gyakorlaton vett részt a közelmúltban az a 15 katona és közalkalmazott, akik idén február óta a Pécsi Tudományegyetem protokoll szaktanácsadó és rendezvényszervező szakán sajátítják el a szakma fortélyait.

1595962806
A hallgatók a díszétkezések elméleti tudnivalóinak gyakorlati alkalmazásáról is tájékoztatást kaptak

A szakmai gyakorlatot Aulechla József ezredes, az MH BHD Protokoll Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója nyitotta meg a Hadik Hotel tárgyalótermében, majd Boros Iván szállodaigazgató tartott részletes tájékoztatót az intézmény felépítéséről, feladatairól, valamint a külföldi és hazai delegációk fogadásával és rendezvények szervezésével kapcsolatos tevékenységekről.

A gyakorlat második napja a protokolláris étkezési alkalmak, kiemelten a díszétkezések elméleti tudnivalóinak gyakorlati alkalmazása köré összpontosult. Dr. Bíró Ildikó Judit protokoll szakértő összefoglaló előadását kiscsoportos gyakorlati foglalkozás követte: a hallgatók menüsort állítottak össze az ételekhez illő italok kiválasztásával, ültetési rendet készítettek, és terítési gyakorlatot is végrehajtottak.

1595962806
Gyakorlati tapasztalatszerzés a szertartásrend terén

A harmadik napon a katonai protokoll feladatokkal ismerkedtek meg közelebbről a résztvevők: az egész napot átívelő kegyeleti megemlékezéseken gyakorlati tapasztalatot szereztek a szertartásrend, valamint a katonai diplomáciai testület és a kiemelt vendégek kísérésével kapcsolatos feladatok területén.

A rendkívül mozgalmas és sokoldalú program utolsó napján Szabó András ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoki Iroda irodavezetője tartott előadást, majd Szatmári Lévai Zita, a Honvéd Kulturális Központ igazgatója az intézmény feladatrendszerének ismertetése után helyszínbejárással egybekötve mutatta be a kiemelt honvédségi rendezvények helyszínéül szolgáló objektumot és a Stefánia Palota termeit.

1595962807
Terítési gyakorlaton is részt vettek a hallgatók


Fotó: Szabó Lajos zászlós