Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent a NATO-áldozatok száma Afganisztánban, a helyi hadseregé nőtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 10. 8:09

A tavaly nyárihoz képest jelentősen csökkent az idén Afganisztánban a harcok halálos áldozatainak a száma az ott állomásozó nemzetközi biztonsági erőknél, nőtt viszont az afgán katonaság és rendőrség körében – derül ki az amerikai védelmi minisztérium november 8-án, pénteken kiadott jelentéséből.

Az adatok tükrözni látszanak azt a folyamatot, amelynek keretében a nemzetközi erők (ISAF) átadják Afganisztán biztonsági ellenőrzését a helyi biztonsági erőknek.

Pontos számadatokat a Pentagon jelentése nem közöl, csupán a százalékos növekedési arányokat. Eszerint április és szeptember között a tavalyi hasonló időszakban elesettek számához képest a nemzetközi erők 60 százalékkal kevesebb embert veszítettek, míg az afgánok 80 százalékkal többet.

Korábbi nyilatkozatok szerint az idén volt olyan hét, amikor az afgán katonaáldozatok száma meghaladta a százat is.

Az amerikai kongresszusi tagoknak megküldött jelentés megállapította, hogy a kormány ellen lázadó tálibok nem lankadó intenzitással folytatták támadásaikat, vagyis ugyanolyan hevességgel léptek fel a biztonsági erők ellen, mint az elmúlt években.

A magas afgán veszteségi ráta ellenére a védelmi tárca úgy értékelte, hogy az afgán hadsereg bebizonyította: a NATO visszavonulása ellenére is képes eredményesen fellépni a tálibok ellen. Hozzátette, hogy a helyi erőket jóval nagyobb kockázatnak teszik ki akkor, ha jövőre a nemzetközi erők minden harci tevékenységet befejeznek az országban és megvonják a támogatást a helyiektől.

A jelentésből az is kiderül, hogy a szóban forgó hat hónapos időszakban az al-Kaida terrorszervezet több tucat tagját vagy segítőjét ölték meg Afganisztánban. A tálibok elleni teljes győzelmet azonban késlelteti, hogy a lázadók sokszor menedéket találnak a szomszédos Pakisztánban – vélik az amerikai illetékesek.