Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Quo Vadis, Európa? – biztonságpolitikai konferencia a Stefánián

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 23. 14:07

November 29-én egész napos biztonságpolitikai konferenciát rendeznek a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont közös rendezésű biztonságpolitikai konferenciái immár ötéves múltra tekintenek vissza. Eleinte a nyaranta megszervezett Euroatlanti Biztonságpolitikai Nyári Egyetem folyatásaként tartották meg ezeket, az idei évtől kezdődően azonban, tervezetten némileg módosult szerepkörrel folytatódnak. Míg az egyhetes Nyári Egyetemen a szervezők igyekeznek átfogóbb képet adni Magyarország és Európa biztonságpolitikai környezetéről, a konferenciák egy-egy szűkebb területtel vagy aktuális témával foglalkoznak behatóbban.

A november 29-én megrendezendő Konferencia az Európai Unió idei évébe kíván bepillantást nyújtani.

A 2017 nyarán és őszén lezajlott francia és német választások nem csak az érintett országok bel-, kül- és gazdaságpolitikáját határozzák meg, de az EU fejlődési irányát is jelentős mértékben befolyásolják, így közvetve és közvetlenül is befolyásolják Magyarország jövőjét és környezetét.
Ennek megfelelően az előadónak felkért szakértők, illetve az NKE SVKK munkatársai nemcsak a választási eredményeket elemzik, hanem azt is felvázolják, hogy véleményük szerint milyen lehetőségek állnak általában az EU, illetve szűkebben a Visegrádi Négyek előtt.
A szervezők természetesen fontosnak tartják az interakciót, a hallgatók bevonását, ezért minden felmerülő témával kapcsolatban – panelbeszélgetés formájában – lehetőséget biztosítanak a párbeszédre, a résztvevők oldaláról felmerülő kérdések megvitatására.

2018 nyaráig (vagyis a következő, immár 19. Nyári Egyetemig) tervezetten két további konferenciát rendeznek meg. Az első januárban, a Közel-Kelet területével, a nagyhatalmak közel-kelet-politikájával és az érintett országok kilátásaival foglalkozna behatóbban, míg a második, közvetlenül az oroszországi választásokat követően, márciusban megrendezendő konferencia pedig az Oroszországi Föderáció jövőjével, az európai-orosz kapcsolatokban várható változásokkal ismertetné meg az érdeklődőket.

1596041528