Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangerek Szolnokon

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. február 21. 17:13

Az amerikai 75. Ranger Ezred delegációja munkaértekezleten vett részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnál Szolnokon.

https://honvedelem.hu/kiadvany/67000
1599182082
Az amerikai delegációt főként a Ranger-zászlóaljak törzsében, továbbá a lövészszázadok kiképzését támogató alegységeinél szolgáló katonák alkották. Valamennyien tapasztalt, háborús veteránok, akik jelenleg az ezred újoncainak és leendő vezetőinek kiképzésével, szelekciójával foglalkoznak. Látogatásuk történelminek is nevezhető, hiszen az amerikai elitegység eddig jószerivel csak az Egyesült Királyság alakulataival ápolt szorosabb munkakapcsolatot az európai kontinensen.

A szolnoki különlegesek és a dandár rohamlövész osztagainak (881, 882) rendeltetése, szervezeti felépítése nagyban hasonlít az amerikai 75. Ranger Ezredéhez. Ennek megfelelően a munkaértekezlet alapvető célja is az volt, hogy a két katonai szervezet felmérje a későbbi, szorosabb együttműködés lehetőségeit. A közös kiképzések megvalósításán és egymás harceljárásainak, doktrínáinak megismerésén túl a multinacionális környezetben való feladat-végrehajtás gyakorlása is a célkitűzések között szerepelt.

Az amerikai fél beszámolója szerint a jelenleg folyamatban lévő műveleteik során kiemelt figyelmet fordítanak a velük partnerségben lévő erőkkel való közös kiképzésekre, s mindez hatékonyan segíti az alkalmazásukat, akár önállóan, akár többnemzeti kötelékek részeként. A közös műveleteket mindig megelőzik a közös gyakorlatok, begyakorlások, ahol lehetőség nyílik az alegységek összekovácsolására, valamint egymás harceljárásainak minden részletre kiterjedő megismerésére.

1599182082
A 75. Ranger Ezred az Egyesült Államok szárazföldi haderejének egyetlen, különleges státusszal és alá-fölé rendeltségi viszonnyal rendelkező könnyűgyalogos egysége. Tagjai mindnyájan válogatott elit katonák, ami azt jelenti, hogy valamennyien egy hosszú, az ezred támogató zászlóalja által vezetett szelekciós tréningen vesznek részt, amely során rendfokozatra és beosztásra való tekintet nélkül elsajátítják mindazt, amire egy könnyűlövész katonának szüksége lehet. E nélkül nem szolgálhat senki semmilyen beosztásban az ezred kötelékén belül. A tréning intenzív fizikai felkészítést, harcászatot, lövészetet, tájékozódási és egészségügyi ismereteket, továbbá robbantási technikákat és kommunikációs képzéseket foglal magában. A kemény, embert próbáló körülmények, valamint a magas követelmények miatt a résztvevőknek csupán 56–70 százaléka végez sikerrel. Ahhoz, hogy valaki az alakulatnál mindezek után magasabb, például parancsnoki beosztásba kerüljön, további képzésekre van szükség. A korábban Pre-Ranger névre hallgató képzést (amelyet jelenleg Small Unit Ranger Training-nek hívnak) például minden leendő rajparancsnok-helyettesnek el kell végeznie.

Akik rajszintű vagy annál magasabb alegységet vezetnek, azoknak pedig már kivétel nélkül rendelkezniük kell a ranger végzettséggel, amelyet a Ranger School-ban szerezhetnek meg (ott a jelentkezőknek már csupán kevesebb, mint 50 százaléka felel meg). A katonák napjai folyamatos kiképzésekkel telnek, az alakulat pedig első lépcsős csapásmérő erőként rendre szerephez jut a világ konfliktusövezeteiben, jellemzően század vagy zászlóalj alkalmi harci kötelék szinten. Ezen kötelékeket többnyire stratégiai vagy hadászati célú feladatokkal bízzák meg, méghozzá nagyon rövid reagálási idővel. Jellemző, hogy a parancs vételétől számított 18 órán belül a világ bármely pontján képesek harci műveletek végrehajtására.

1599182082
A kötelékbe csak a legalkalmasabb katonákat válogatják be. Feladataik között szerepel a nagy fontosságú célpontok és kiemelt személyek elfogása vagy megsemmisítése, a stratégiai fontosságú pontok és repterek elfoglalása, valamint a felderítés. Műveleteik támogatásában gyakran vesznek részt más különleges alakulatok (US Army Special Forces, 160th SOAR) is. Felszerelésük részét képezik az összes, gyalogos alakulatoknál használt fegyverek, amelyek természetesen kiegészülnek a különleges erőknél rendszeresített speciális rendszerekkel. Folyamatosan nagy hangsúlyt helyeznek a felszereléseik professzionális használatára, valamint az egyéni és kötelékben végrehajtott feladatok magas szintű végrehajtására. Az egység a haderőn belül ideális példaként szolgál a fegyelem, a megjelenés, a pszichés és fizikai képességek terén, s nem csoda, hogy ez az alakulat már eddig is számos tisztet és altisztet adott az amerikai hadsereg fontos beosztásaiba. Náluk szolgálni tehát nemcsak presztízs és kiváltság, de egyben a karrier lehetőségét is jelenti mind a vezetők, mind pedig a beosztottak számára. Az ezrednél szolgált katonákat minden alakulat szívesen fogadja, tudván, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, s az milyen előnyökkel járhat az új állomáshelyükön, például a legújabb eljárások meghonosítása vagy akár a csapatszellem erősítése tekintetében.

A kétnapos munkaértekezletet követően a delegáció vezetője a két katonai szervezet közötti további együttműködést valószínűsítette. Az ezred például már a közeljövőben kész megosztani a kiképzéssel kapcsolatos tapasztalatait, illetve gyakorlati segítséget nyújtani a dandár kiképzést folytató alegységének. Ezáltal rövidebb idő alatt lesz integrálható egy olyan rendszerű képzés, amelyet éves szinten korábban már több száz lövész végzettségű katona felkészítése során teszteltek, és amely rugalmasan alkalmazható a magyar könnyűlövész katonák kiképzésében. A találkozó első eredményeként a különleges rendeltetésű katonák szakfelkészítését a 75. Ranger Ezrednél alkalmazott eljárások egyes elemeivel bővíti a dandár, hogy a lehető legjobban kiképzett katonák kerülhessenek a rohamlövész osztagok állományába.

A 75. Ranger Ezred kezdetben megfigyelőket tervez delegálni a jövőben végrehajtandó osztag- vagy zászlóaljszintű gyakorlatokra, hogy a tapasztalataikat értékelve a későbbiekben részt vehessenek nagyobb erőkkel is a magyarországi és a nemzetközi erőpróbákon.

Fotó: internet