Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Reflektorfényben a magyar haderő

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. szeptember 2. 7:33

Irakból és a Balkánról hazatért; valamint utóbbi külszolgálati műveleti területre induló katonákat köszöntöttek szeptember elsején, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP).

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke beszédében leszögezte: aki ma kint szolgál a Balkánon, az nem csak az Európai Uniót, nem csak a NATO-t, hanem Magyarországot is szolgálja.

„Hiszen a Balkán irányából indult meg az óriási migrációs hullám, és magyar katonáktól kaptuk először az információt a menekültek mozgásáról. Önök részei hazánk biztonságpolitikájának. Ez a feladatrendszer még inkább kihívássá teszi a balkáni küldetést" – emelte ki a szárazföldi haderőnem főnöke.

1595999471

Hozzáfűzte: törzsben szolgálni magyarul sem könnyű, hát még angol nyelven, más eljárásrendeket alkalmazva.

Böröndi Gábor dandártábornok emlékeztetett arra, hogy Korom Ferenc dandártábornok személyben magyar parancsnokhelyettes teljesít majd szolgálatot a KFOR-misszióban.

„Ez azért is kihívás, mert személyével még inkább reflektorfénybe kerül a magyar haderő, és rajta keresztül az ország" – mondta a szárazföldi haderőnem főnöke.

1595999472

A hazatérő iraki Logisztikai Előkészítő Részleggel kapcsolatban hallhattuk: eddig ismeretlen gazdasági – politikai – környezeti viszonyok között végzetek „remek, sőt, jobb munkát, mint azt előzetesen várták", és megteremtették a magyar kontingens kiutazásának, működésének alapfeltételeit.

Az iraki műveleti területen szolgálatot teljesítő katonákhoz szólva, Böröndi Gábor dandártábornok úgy fogalmazott: „ez az igazi logisztikai tevékenység, és erre a fényes tettre a pályafutásuk során mindvégig büszkék lehetnek."

1595999472

„Sokat tettek azért, hogy a kint szolgáló bajtársaik számára könnyebb legyen az élet, és egyszerűbbek legyenek a munkakörülmények. Önök átverekedték magukat minden nehézségen" – méltatta az állományt az elöljáró.

A rendezvényen elismeréseket átadó Böröndi Gábor dandártábornok megköszönte a külföldi műveleti területen szolgáló, és oda induló katonák családjainak a támogatását. Mint közölte: stabil családi támogatás nélkül nincs sikeres misszió.

Fotó: a szerző felvételei