Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó hagyományteremtés

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2013. március 20. 9:03

A szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ katonái március 14-én immár második alkalommal emlékeztek meg rendhagyó módon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i évfordulójáról.

1595951130

Az ötlet, hogy miként lehet nemzeti ünnepünkről egy kicsit másképpen is megemlékezni Peszeki Tamás alezredestől, az alakulat megbízott parancsnokától és Ladnai Bálint szerződéses őrmestertől, katonai hagyományőrzőtől, történelem szakos hallgatótól származott.
Az MH Béketámogató Kiképző Központnál már hagyományosnak mondható a történelmileg hiteles, tudományos igényű, az akkori eseményeket felidéző ünnepi beszéd és a főként a kor egyenruháit, fegyverzeti elemeit felvonultató, a honvédhagyományokat felelevenítő bemutató.

Ladnai Bálint történelmi áttekintésében kitért arra is, hogy 1848. március 15-e egyik legfontosabb, legismertebb dokumentumában, a tizenkét pontban egy „nemzeti őrsereg" felállítását kérték, ezzel megalapozva a következő korok haderejének elődszervezetét. Ez a haderő később különleges jelentőségű volt. Toborzását − az ország hagyományos közigazgatási-bíráskodási felosztását alapul véve − többek között szolnoki központtal szervezték meg. A toborzás eredményeként a fegyveres erő 1848 nyarára már tizennégy zászlóalj-erőre bővült.

A korabeli egyenruhák, a felszerelés, és a szabadságharc egyes fegyvernemeinek bemutatása hagyományőrzők segítségével, interaktív módon történt. Egy rögtönzött kiállítás tovább emelte a rendezvény színvonalát.

1595951130

Fotó: a szerző felvételei