Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megadta magát a háborús bűnös kongói parancsnok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 20. 8:12

Megadta magát az Egyesült Államok ruandai nagykövetségén március 18-án, hétfőn Bosco Ntaganda, a Kongói Demokratikus Köztársaság lázadó tábornoka, aki ellen emberiesség elleni bűncselekmények miatt adott ki elfogadóparancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

A Kongói Demokratikus Köztársaságból elmenekült Ntaganda a reggeli órákban sétált be a Kigaliban lévő nagykövetségre, és kérte, hogy szállítsák Hágába a Nemzetközi Büntetőbíróságra.

Lambert Mende kongói kormányszóvivő szerint a lázadó tábornok szombaton érkezett Ruandába, ruandai katonai segítséggel. A kongói vezetés jobban szerette volna saját országában bíróság elé állítani, de az sem gond, ha Hágában bíráskodnak felette – mondta a szóvivő Kinshasában.

A „Terminátor" gúnynéven is ismert Ntaganda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmében (CNDP) lázadószervezet vezérkari főnöke volt, majd miután a kinshasai kormánnyal békeszerződést írtak alá, a hadsereg tábornoka lett. 2012 tavaszán dezertált. Az ENSZ szakértői által októberben összeállított jelentés szerint a ruandai származású Ntaganda annak a kongói M23 lázadó mozgalomnak az egyik vezetője lett, amely egy éven át harcolt a kinshasai vezetéssel és az ENSZ-békefenntartókkal, és novemberben több mint egy héten át megszállva tartotta az egyik kelet-kongói tartomány székhelyét, Gomát.

Ntaganda ellen 2006 óta két elfogató parancsot is kiadott az ICC, a 2000-es évek elején a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén fekvő Ituri és a keleti Kivu térségekben elkövetett bűntettek, így gyermekkatonák toborzása, emberölés, etnikai okokból történő üldözés, szexrabszolgaságra kényszerítés és nemi erőszak miatt.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő Washingtonban újságírók előtt megerősítette, hogy Ntaganda megadta magát a nagykövetségen, és közölte: több országgal, közöttük Ruandával is tárgyalnak, hogy megkönnyítsék a kérése teljesítését.

Sem Ruanda, sem az Egyesült Államok nem köteles kiadni a lázadóvezért a hágai büntetőbíróságnak, mivel nem aláírói a bíróság létrehozásáról rendelkező római szerződésnek.

CímkékENSZ