Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tettük a dolgunkat”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 20. 7:26

Március 14-én éjszakára Kaposvárt gyakorlatilag elzárta a hó a külvilágtól – a térségben katasztrófahelyzet alakult ki. A meteorológusokon kívül azonban az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél is előre látták a kialakulóban lévő veszélyhelyzetet.

„Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk dolgozni, át kellett szervezni az alakulat Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerébe beosztott állományt. Már csütörtök délután, a munkaidő lejártakor tudtuk, hogy szükség lesz a segítségünkre. Ezért aztán átszerveztük a beosztásokat: azokat a katonákat osztottuk be a készenléti szolgálatba, akik adott esetben akár gyalogosan is be tudtak érni a laktanyába" – nyilatkozta kérdésünkre Bárdos Antal ezredes, az alakulat parancsnoka.

A katasztrófavédelmi szervektől az előre várt felkérés végül március 14-én, éjjel 23 órakor érkezett meg, amikorra már a tűzoltóság gépjárművei is szó szerint el voltak havazva és vagy csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem tudtak mozogni bizonyos, a hó által rendkívül befújt útszakaszokon. Bárdos ezredes értesítette az ügyeletes tisztet, de addigra már minden vezetési szint tudta, mi a feladata. Persze az MH Összhaderőnemi Parancsnokság operatív törzsének is köszönhető, hogy azonnal meg tudtuk kezdeni a munkát – fűzte hozzá az ezredes.

1595951128

A rendkívüli feladatok végrehajtását nehezítette, hogy Kaposvárt a hó gyakorlatilag elzárta a külvilágtól, a városba vezető utak mindegyikét le kellett zárni. A katasztrófavédelmi szervekkel egyeztetve, ezen tény ellenére is meg kellett találni a lehetséges megoldást a problémára és el kellett jutni az úton rekedtekhez.

Statisztikák szerint a „boconádisok" tizenöt kamiont, egy autóbuszt, egy kisteherautót, egy tűzoltóautót, egy rendőrautót, valamint tizennégy személygépkocsit húztak ki a hóból. A környező településekről pedig három vesebeteget szállítottak be a siófoki dialízisközpontba.

„A március 18-ai ezredsorakozón értékeltem a katonák munkáját. Nagyon büszke vagyok rájuk, megtették, amit kellett. Katonák vagyunk, minket az eskünk kötelez, tettük a dolgunkat. Ráadásul azt is láttam az arcokon: az ezred bármelyik katonája szívesen segített volna. Jellemző, hogy a laktanyai készenlétben lévők is azt várták, mikor mehetnek ki a helyszínekre…" – mondta Bárdos Antal ezredes.

1595951129

Logisztikusok lévén a kialakult helyzet duplán érzékenyen érintette a kaposvári alakulatot, hiszen teljes mértékben át kellett szervezni a helyőrségből induló szállításokat is.

A térségben a hóhelyzet végül március 15-én délután normalizálódott. Szita Károly, Kaposvár polgármestere utólag elmondta: biztos volt abban, hogy ha a kaposvári katonák parancsot kapnak a segítségnyújtásra, akkor ők ezt a feladatot is ugyanolyan profin meg fogják oldani, mint eddig mindent, mert a tapasztalatok efelől kétséget sem hagynak.

Fotóink illusztrációk (MH BHK, veol.hu)