Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó történelemóra a Nagy Háborúról

Szöveg: Kovács Zoltán |  2014. február 12. 14:51

Székesfehérváron három helyen is állítottak emlékművet az első világháború honvédeinek emlékére. Kérlek benneteket, keressétek meg ezeket, és csendben hajtsatok fejet hőseink előtt – adott jelképes házi feladatot Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára február 12-én a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjainak.

1595967015

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte a diákokat

Az első világháború emlékévéhez kapcsolódva egy repüléstörténeti kiállítást láthattak, majd két különleges előadást hallgathattak meg − rendhagyó történelemóra keretében − a székesfehérvári iskola diákjai.
Dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka kollégái segítségével mutatta be az Osztrák−Magyar Monarchia közös hadseregének felépítését, a magyar honvédek felszereléseit, fegyvereit. 

A rendhagyó történelemóra hátralévő részében pedig Gondos László, a múzeum munkatársa mesélt a légierő hőskoráról és a légjárókról, vagyis azokról a bátor emberekről, akik az akkori kezdetleges felszerelésekkel és repülőgépekkel vívtak szinte lovagi csatákat az égen − megteremtve ezzel a mai hadviselés legfontosabb fegyvernemét.

1595967015

Rendhagyó történelemórán vehettek részt a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium diákjai

Fotók: a szerző felvételei