Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington által veszélyesnek tartott rabokat engedtek szabadon az afgán hatóságok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 12. 14:36

Az Egyesült Államok heves tiltakozása ellenére az afgán hatóságok 65 olyan bebörtönzött személy szabadon engedését rendelték el, akiket Washington katonai szempontból rendkívül veszélyesnek ítél – közölte február 11-én, kedden az amerikai hadsereg.

Az afgán büntető intézmények működéséért felelős hatóságok a Bagram börtönben fogva tartott, rendkívül veszélyesnek ítélt 88 rab közül 65-öt szabadon engedtek (az említett börtönben összesen 650 fogoly van) – írták a közleményben.

Az amerikai hadsereg szerint ez visszalépés az afganisztáni jogállamiságban. Utaltak arra, hogy több, korábban hasonló módon szabadlábra helyezett ember azóta újra harcol. Washington szerint a celláikat most elhagyók egyaránt veszélyeztetik a külföldi és az afgán biztonsági erőket, akárcsak a polgári lakosok életét.

Az afgán vezetés már január elején több tucat olyan rab szabadon engedését rendelte el, akik az Egyesült Államok szerint amerikai és más külföldi katonákat öltek és sebesítettek meg.

Hamid Karzai afgán elnök szóvivője akkor azzal indokolta az intézkedést, hogy a letartóztatottak ellen nem tudtak hiteles bizonyítékokat felhozni. „Nem engedhetjük, hogy ártatlan afgán civileket indokolatlanul, vádemelés nélkül tartsanak fogva hónapokon keresztül" – mondta a szóvivő.

A foglyokat őrző bagrami börtön irányítását az Egyesült Államok tavaly adta át a helyi hatóságoknak, de úgy tűnik, a rabok egy részének kiengedése fokozza az amúgy is súlyos feszültségeket az amerikaiak és az afgán vezetők között.

Mindez olyan körülmények között történik, amikor Karzai feltűnően halogatja a Washington által előterjesztett kétoldalú biztonsági szerződés aláírását. Az egyezség az afgán hadsereg felkészültségével kapcsolatos kételyek és a felkelők folyamatos támadásai miatt lehetővé tenné, hogy a nemzetközi erők kivonulása után is maradjanak amerikai katonák a közép-ázsiai országban.