Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repeszgránátot találtak a nádasban

Szöveg: Szűcs László |  2014. január 21. 9:36

A harmadik héten, azaz január 13–19. között 31 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül kilenc esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat tűzszerész műveleti főnökségének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig 65 bejelentést kaptak.

Január 13-án a fővárosból érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Normafánál, a Jánoshegyi adótorony mellett a kirándulók egy feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 37 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát került elő, ami szerencsére szállítóható állapotban volt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Január 16-án Szolnokon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a város egyik volt honvédségi objektumának területén egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak. Mint a helyszínen kiderült, egy P50-es típusú gyakorlóbomba került elő, amely szerencsére nem tartalmazott robbanóanyagot. A bombatestet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Január 18-án Törökbálintra vonultak ki tűzszerészek, ahol – a Géza fejedelem utcában – egy vizes-nádas területen egy 8,8 centiméteres német gyártmányú repeszgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész