Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülő céltárgyak – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 6. 13:26

Ma már minden valamirevaló légierő célrepülőgépek segítségével képezi ki pilótáit. Persze hosszú út vezetett a vontatott célzsákoktól az önvédelmi rendszerekkel felszerelt, manőverező QF–16-os „célvadászgépekig”.

1595990763
A légilövészetet nehéz elméletben tökéletesre csiszolni. Természetesen meg lehet tanulni a manőverező légi célpont eltalálásához szükséges előretartás fogalmát, jelenségét, a fizikai magyarázatot, de az igazi mégiscsak az, amikor a pilóta a repülőgépével próbálja leküzdeni a valóságos légi célt. Optimális esetben a célpont nem lő vissza: azaz nem egy ellenséges repülőgépen kell a gyakorlatban is alkalmazni az elméletben tanultakat.

A kezdetek

Az első, célzsákot vontató repülőgépek már a második világháború előtt felbukkantak, mint a vadászpilóták kiképzésének fontos elemei. Jellemzően a már elavult, első vonalbeli szolgálatra nem alkalmas repülőgépeket szerelték fel feltűnő színűre festett (vászonból vagy más anyagból készített) célzsákkal, amelyet persze igyekeztek a lehető legmesszebb tartani a vontatógéptől, hiszen a célra tüzelő fedélzeti géppuskák, gépágyúk halálos veszélyt jelentettek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 10-én, pénteken megjelenő számában!)