Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Repülő nemzet leszünk…”

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 20. 13:25

A Dobó István Vármúzeum a Magyar Királyi Honvéd Légierő történetét bemutató kiállítást nyitott az egri vár Gótikus Palotájában. A tárlat az 1920-as évektől a második világháború végéig mutatja be a repülő és ejtőernyős fegyvernem történetét.

1596006010

Az egyedülálló anyagot először mutatták be, és a témában az egyik legteljesebb, szakmailag is rendkívül értékes összeállítását adja a magyar hadtörténelem ezen, nemzetközileg is ismert és elismert fejezetéről. A gyűjteményben a magyar légierő legeredményesebb pilótáinak – így többek között a legendás Szentgyörgyi Dezsőnek – relikviái, számos ritka, és a szakma által mindeddig ismeretlen dokumentum, fénykép, illetve tárgyi emlék találhatók, melyek tudományos feldolgozása, illetve széleskörű publikálása jelentősen árnyalhatja eddigi ismereteinket a témáról. A több mint 300 felszerelési- és különböző emléktárgyat, valamint több ezer fotót felvonultató kiállítás egy jelentős multimédiás anyaggal is kiegészült, melyet helyi gyűjtők és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gyűjteményéből válogattak össze.

70 évvel ezelőtt, 1945. május 9-én ért véget Európában a második világháború, mely minden addiginál nagyobb pusztítást hozott.  A harcok – amelyek a Volgától az Atlanti-óceánig, a norvégiai Narvík városától a Szahara északi pereméig terjedtek ki – nem kíméltek senkit és semmit. A háború okozta szenvedés immáron nem kizárólag a katonákat és a frontvonalak közelében élő civileket sújtotta, hiszen a nagy távolságokat átrepülni képes stratégiai bombázó repülőgépek a messzi, korábban elérhetetlennek hitt hátországokba is menetrendszerűen eljuttatták a halált.

Az egri Dobó István Múzeum időszakos kiállítása annak a fegyvernemnek kíván emléket állítani, amely közvetlenül a Nagy Háborút megelőzően kezdte meg azt a fejlődést, amely mind a mai napig töretlenül tart és amely a második világháború kezdetére vitathatatlanul döntő tényezővé vált a stratégiai és hadműveleti tervezés során. Az események bebizonyították, hogy a légierő által kivívott légi fölény elengedhetetlenül fontos a háborús célok, végső soron a győzelem eléréséhez.

A kiállítás hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig tekinthető meg.

1596006010