Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőtéri tűzoltó szaktanfolyam

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. december 13. 18:07

2019-ben hosszas egyeztetések eredményeként sikerült elindítani a tűzoltó katonák alapképzésére ráépülő repülőtéri tűzoltó-tanfolyamot, amelyre a Magyar Honvédség mellett a Honvédelmi Minisztérium is kiemelt figyelmet fordít. A kéthetes szaktanfolyamnak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis adott helyet.

1596073496

Dr. Balogh András József, a HM honvédelmi igazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa és Patyi György alezredes, a HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság ágazati szakreferense a három repülőtérről a tanfolyamra vezényelt állomány komplex gyakorlati felkészítésén, december 11-én megtekintette a tűzoltók képzéséhez használt oktatóhangárt, illetve közvetlen tapasztalatszerzés céljából be is kapcsolódott a gyakorlat egy részébe.

Az aznapi szcenáriónak megfelelően „egy bázisra visszatérő helikopter meghibásodott, amelynek következtében a helikopter motorterében tűz keletkezett; a helikopteren keletkezett tüzet a kiérkező tűzoltók eloltották, közben megállapították, hogy a pilóta a becsapódáskor elvesztette az eszméletét és valószínűleg gerincsérülést szenvedett". A komplex gyakorlat keretében a tűzoltók feladata volt az is, hogy a már eloltott helikopterből a sérült pilótát nehezített körülmények között, teljes felszerelés használatával kimentsék.

A szakszerűen végrehajtott mentést követően a miniszteri biztos saját tapasztalata alapján hangsúlyozta, mekkora jelentősége van a repülőeszközök adottságaiból fakadó, szűk terek vonatkozásában elsajátított speciális mozdulatokra a szakszerű és gyors életmentés érdekében. Ezeket az iskolapadban ülve nem lehet megtanulni.

A gyakorlatot követően a miniszteri biztos megköszönte dr. Koller József dandártábornoknak az oktatók és képzési helyszínek biztosítását, Baksi Sándor őrnagy és Jakab László nyugállományú alezredes oktatói munkásságát, és elismerését fejezte ki a tűzoltó szakállomány részére.

1596073497
1596073497