Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyümölcsöző regionális együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. december 13. 18:13

Magyarország adott helyszínt a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Forces, MLF) politikai-katonai munkacsoport (Political Military Working Group, PMWG) és az irányító testület (Political Military Steering Group PMSG) üléseinek december 11-12-én.

1596073498

A magyar-olasz-szlovén Többnemzeti Szárazföldi Kötelék az egyik leghosszabb, több mint húsz éves múltra visszatekintő, valós tartalommal megtöltött regionális együttműködési keret. A létrehozására vonatkozó megállapodást Magyarország, az Olasz Köztársaság és a Szlovén Köztársaság kormányainak képviselői 1998. április 18-án, Udinében írták alá. Célként fogalmazták meg a közép- és kelet-európai államok együttműködésének szorosabbá tételét, a térség védelmi képességeinek erősítését, valamint a békefenntartó műveletekhez történő közös hozzájárulást. Ennek megfelelően a kötelék több alkalommal bizonyított a NATO afganisztáni és koszovói műveleteiben, legutóbb pedig az ENSZ libanoni UNIFIL missziójában teljesített fél éves küldetést. A műveleti szerepvállaláson felül a kötelék több ízben EU-harccsoport készenléti szolgálatot látott el, továbbá a kiképzési rendezvények vonatkozásában, az alapvetően évente megrendezésre kerülő közös dandárszintű gyakorlaton tartja fent, illetve javítja műveleti és együttműködési képességét.

A PMSG ülést Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára nyitotta meg. Kiemelte a közös együttműködés elmúlt húsz évben elért sikereit, ugyanakkor kihangsúlyozta a közös tevékenység még szorosabbá és átfogóbbá tételét annak érdekében, hogy a kötelék képes legyen megfelelni a megváltozott biztonsági kihívásoknak. Az ülés margóján az államtitkár rövid udvariassági látogatás keretében fogadta Giovanni Iannucci vezérőrnagyot, az olasz vezérkar J5 főnökét, aki egyben a tárca védelempolitikai és védelemtervezési igazgatója.

1596073499

A mostani ülésen, amelyet Szöllősi Antal ezredes, a HM Védelempolitikai Főosztály főosztályvezetője vezetett, a résztvevők megvitatták és elfogadták többek között a kötelék 2020-as ismételt afganisztáni szerepvállalását, amelyhez Magyarország törzstisztekkel és egy biztosító/lövész szakasz képességgel járul hozzá. Tárgyalták a kötelékhez csatlakozni szándékozó tagállamokkal kapcsolatos kérdéseket, üdvözölve Ausztria és Horvátország – akik jelenleg megfigyelőként vesznek részt az MLF tevékenységben – csatlakozási szándékainak megerősítését. Az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott az MLF és az olasz Trieszti Egyetem, a szlovéniai Ljubljanai Egyetem, illetve a hazai Nemzeti Közszolgálati Egyetem közötti együttműködés kiterjesztése és intézményesítése. Az együttműködés kiterjed a hadműveleti tervezés folyamatára, az MLF által szervezett gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában való részvételére, valamint egyéb kiképzési és oktatási tevékenységben való összefogásra ezáltal is támogatva a kötelék felkészítését az új típusú kihívásokra és azok kezelésére.

1596073498