Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Roncstemető – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 8. 13:36

A Balaton légtere hazánk egyik legjelentősebb hadszíntere volt a második világháborúban. A tavat az amerikai kötelékek fontos navigációs pontként tartották számon, később pedig – a Balatoni csata idején – súlyos harcok folytak a környék településeiért.

1595991016
A leghíresebb balatoni lelet a Keszthelyi-öbölben kényszerleszállt Wellington repülőgép volt, amelyet a második világháború után kiemeltek. Ezzel elkezdődött a kutatás a roncsok után.

Quitman C. Walker főhadnagy

Miután elcsendesedtek a harcok, elkezdődött a kutatás az eltűnt pilóták után, s ennek legfontosabb támpontjai a szemtanúk emlékei voltak. Az egyik beszámoló szerint Balatonkenesénél egy (valószínűsíthetően) amerikai vadászrepülőgép zuhant a vízbe. Elkezdődött a terület felderítése. A Közlekedési Minisztérium hídépítő osztályának búvárai a szemtanúk által megjelölt területen találtak a mederben egy repülőgépfegyvert, amelynek száma bizonyította, hogy a 332. vadászcsoport 99. vadászrepülő-századhoz tartozó Quitman C. Walker főhadnagy gépének roncsai kerültek elő.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 10-én, pénteken megjelenő számában!)