Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rutinfeladat: egy személygépjármű kimentése a sárból

Szöveg: Dósa Eszter őrmester |  2016. október 25. 15:14

Az utóbbi hetek esőzései miatt előfordulhat, hogy a katonai, a rendőrségi, vagy akár a civil gépjárművek nem tudnak továbbhaladni a határ menti földutakon. Többek között ezen akadályok elhárítására állítottak fel egy készenléti szolgálatot az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1596021993

Nagy Imre főhadnagy, a hódmezővásárhelyi Technikai Kiszolgáló Állomás (TKÁ) parancsnoka elmondta: jelenleg – a javítási és a karbantartási feladatokkal párhuzamosan – a határ menti feladatokban résztvevő készenléti szolgálatot is ellátnak. Felelősségi körükbe tartozik a gépjárrművek technikai biztosítása. Elakadást és műszaki meghibásodást is tudnak „orvosolni": egyszerűbb esetekben akár helyszíni javítással is el tudják hárítani a hibát, de összetettebb problémák esetén be kell vontatniuk a járművet a műhelybe, és ott történik a javítás.

„A határ menti, megnövekedett katonai jelenlét miatt vált szükségessé az azonnal riasztható készenlét bővítése. Jelenleg is több gépjárművünk várakozik mentésre készen, így szükség esetén akár mindegyik csoport egyszerre is el tud indulni"- hangsúlyozta a TKÁ parancsnoka.

Október közepén az egyik hírügynökség újságíróinak autója ragadt a sárba Röszkétől nem messze, a magyar-szerb határszakasz közelében. Több rendőrségi autó is részt vett a vontatásban, ám az utakat borító sár miatt egyikük szintén megrekedt. Lengyel határőrök segítettek a mentésben, ám egy rendőrségi jármű, valamint az újságírók kimentése nem járt sikerrel.

1596021993

Az őket kisegítő katonai jármű személyzetének – Jenei Attila főtörzsőrmesternek és Kiss Ferenc tizedesnek – az újságírók a saját cikkükben nyilvánosan is megköszönték a segítséget. A szolgálatban lévő katonák egy másik jármű mentéséből indultak vissza, amikor érkezett a riasztás.  „Elsődleges szempont a mentés megtervezésekor, hogy személyi sérülés nélkül tudjuk végrehajtani, valamint az, hogy ne legyen technikai sérülés, és ne keletkezzen anyagi kár a gépjárművekben. Az időjárás viszontagságai miatt megnövekedett a hasonló esetek száma, de egy személygépjármű kimentése a sárból rutinfeladatnak számít" – mondta Jenei Attila főtörzsőrmester.

1596021993

Fotó: 112press.hu és a szerző felvételei