Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítettek a tartalékosok

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. február 15. 15:28

Országosan is egyedülálló akcióhoz csatlakozva, tényleges katonai szolgálatot ellátva segítettek nehéz helyzetben lévő időskorúaknak, nyugállományú katonáknak, katonaözvegyeknek az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj kiskunhalasi járási századának önkéntes területvédelmi tartalékos katonái.

1599198981
Az Országos Polgárőr Szövetség és a Magyar Vöröskereszt „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek" felhívásához kapcsolódva második alkalommal szervezett karitatív napot a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az oktatási intézmény HELP (Hivatások az Egészséges Lakosságért Program) néven saját kezdeményezést is indított az elmúlt évben, amelyet második alkalommal, február 12-én rendezték meg ismét.

1599198981

A segítő akcióba a városi rendőrkapitányság, a katasztrófavédelem, a helyi kórház, a mentőszolgálat, a tanyagondnokság, a mezőőrség, a szociális intézet, a polgárőrség és a városrendészet önkéntesei mellett ebben az évben már a szakgimnázium tartalékos katonai szolgálatot vállalt diákjai is bekapcsolódtak.

1599198981

Dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese példaértékűnek nevezte az iskola tanulóinak, a járás területvédelmi százada tagjainak önként vállalt áldozatkész munkáját. Beszédében külön kiemelte: a szakgimnázium diákjai már eddig is több alkalommal bizonyították hazájuk és szűkebb közösségük iránti elkötelezettségüket. Ezt a munkát elismerve adományozott csapatzászlót az iskola ifjú polgárőreinek Horváth Róbert, az országos szövetség ifjúsági, sport és karitatív alelnöke.

1599198982

A karitatív nap megnyitóját és a feladatok pontosítását követően a diákok és kísérőik tizenhat csapatra osztva indultak a különböző helyszínekre. Vezdán Csaba önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy, a szakgimnázium tanára elmondta: közel ötven idős embert kerestek fel Kiskunhalason és a város vonzáskörzetében. A járási század önkéntes tartalékos katonái és a rendészeti szak tanulói ház körüli munkákat végeztek: fát vágtak, tüzelőt aprítottak, rendbe tették a kerteket. A szociális gondozóknak készülők támogató és segítő feladatokat láttak el: takarítottak, mostak, bevásároltak. Az egészségügyi szakon tanuló diákok pedig a helyi kórház munkatársai és egy doktornő kíséretében vérnyomást és vércukorszintet mértek, EKG-vizsgálatokat végeztek.

1599198982

Nagy Viktor alezredes, a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka természetesnek vette, hogy az ifjú tartalékosok azonnal csatlakoztak a karitatív nap felhívásához. Kiskunhalas ugyanis történelmi katonaváros, ahol jelenleg is sok nyugállományú katona és katonaözvegy él. A tartalékos szolgálatot vállalt diákok ezen a napon hét helyszínen tudtak segíteni, elsősorban a házak körül dolgoztak. Olyan munkákat vállaltak, amelyek az időskorúaknak nehézséget okozhatnak, a fiatal katonák viszont könnyedén elvégeztek.

1599198982

A segítségre szorulók felkutatásában az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai és a helyi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai is segítettek. Durgó Tamás őrnagy, az iroda vezetője elmondta: a Magyar Honvédség érdekvédelmi körébe tartozókról történő gondoskodás kiemelt feladatuknak tekintik.

1599198982

Rendszeresen látogatják az érintetteket, ez a mostani karitatív nap pedig kiváló alkalmat teremtett az újabb személyes találkozásokhoz. Az pedig, hogy ebben a kiskunhalasi járás fiatal katonái is segítettek, ismételten bizonyítja a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj tagjai és az iroda munkatársai közti példaértékű együttműködést.

1599198983

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a Sóstó közelében lévő otthonában a negyven év szolgálat után nyugállományba vonult Bíró Sándor főtörzszászlóst is felkeresték. „Szóhoz sem tudtam jutni a meglepetéstől, amikor megláttam a kapuban a katonákat és kísérőiket. Jó érzés volt találkozni az egykori bajtársakkal és a fiatalokkal, akik nem feledkeznek meg az idősekről. A ház körüli munkákkal szerencsére még elboldogulok, de a segítség mindig elkel" – invitálta kertjébe a látogatókat a 2001. június 30-án jogutód nélkül felszámolt 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred egykori fegyverzettechnikusa.

1599198983

Fotó: a szerző felvételei