Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Segítség a földről – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 6. 13:42

Nagyszabású nemzetközi gyakorlaton is bizonyították szakmai felkészültségüket a Magyar Honvédség előretolt repülésirányítói. A NATO keretében végzett kiváló munkájuk elismeréseként M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője Lakatos István főhadnagyot, az irányítócsoport parancsnokát és elődjét, Marton Imre őrnagyot is meghívta a nagykövetség függetlenség napi ünnepségére.

1595976646
Nyolc évvel ezelőtt gyakorlatilag a nulláról indultak, 2012-ben az Egyesült Államok Egyesített Vezérkara és az USA európai fegyveres erőinek a németországi Ramsteinben lévő légierő-parancsnoksága akkreditálta a képességüket, jelenleg pedig már megbecsült tagjai a NATO előretolt repülésirányítói közösségének.

A Magyar Honvédség legújabb képessége látványosan fejlődött, amihez nagyban hozzájárult azoknak az ifjú tiszteknek a lelkesedése és szakértelme, akik vállalták az úttörő feladatot.
– A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 2006-ban végeztem lövészként. Szolnokon, a helikopterbázis akkor megalakított előretolt repülésirányító csoportjában kaptam beosztást. A légierővel történő együttműködés kialakításához ugyanis a szárazföldi harceljárásokat ismerő tisztekre volt szükség – idézi fel az új képesség kialakításának kezdetét Lakatos István főhadnagy, a csoport jelenlegi parancsnoka.
– Kiképzésünk 2007-ben felsőfokú angol nyelvtanfolyammal kezdődött, a következő év januárjától pedig tényleges szakmai felkészítésünkkel folytatódott. Oktatóink a harcihelikopter-zászlóalj tapasztalt pilótái és a nemzetvédelmi egyetem tanárai voltak. Egy hónap múlva vizsgát tettünk és jogosulttá váltunk a magyar légierő Mi–24-es helikoptereinek irányítására.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 8-án, pénteken megjelenő számában!)