Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Semmelweis Ignácra emlékezve

Szöveg: Halász Zsófia hadnagy |  2017. június 29. 15:43

Fegyvernemi napján − az „anyák megmentője”, Semmelweis Ignác születésének évfordulója alkalmából − tartott ünnepi állománygyűlést az MH Egészségügyi Központ június 28-án Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1596035137

Minden év július 1-jén a magyar egészségügy meghatározó alakjáról, Semmelweis Ignácról emlékeznek meg a szakterület dolgozói és tisztelői. A nagy hírű tudós szakember korát megelőzve fedezte fel a kézfertőtlenítés jelentőségét, aminek következményeként ritkábbá vált a gyermekágyi láz a várandós nők körében.

Az MH Egészségügyi Központban (MH EK) dolgozók a jeles nap alkalmából a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban tartottak ünnepi állománygyűlést.

1596035137

Szabó István vezérőrnagy, az MH EK parancsnoka hangsúlyozta: a szervezet elkötelezett híve a magas szintű oktatásnak, amit a Honvédelmi Minisztériummal közösen létrehozott ösztöndíjrendszer is támogatni hivatott. A kórház számára a jövőben is meghatározó törekvés marad, hogy az orvostanhallgatók számára gyakorlati képzési helyszínt biztosítson, és segítse a rezidenseket a szakvizsgára történő felkészülésben.

A parancsnok felhívta a figyelmet az intézmény közel 120 éves történelmére, a jelenig vezető útjára, a kórház életét alakító eseményekre és az előttük álló Egészséges Budapestért Program terveire, előkészítésére és jövőképére. A szakterületek eredményeit, az egészségügyben elfoglalt magasan kvalifikált, sok esetben egyedülálló tevékenységeit külön-külön is kiemelte. Mindemellett a társszervezetekkel folytatott eredményes együttműködés is beszéde központi eleme volt.

1596035137

A rendezvény alkalmával dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes tolmácsolta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök elismerő szavait az egészségügyi szakdolgozók irányába. Köszönetét fejezte ki a honvéd-egészségügy minden katonájának és közalkalmazottjának, akik a segítségnyújtás, az egészségügyi felvilágosítás, megelőzés, gondozás és gyógyítás területén állnak helyt nap mint nap. Külön köszöntötte azt a közel harminc egészségügyi szakembert is, akik a világ számos pontján teljesítenek missziós szolgálatot.

1596035138

Az ünnepi határozatok és parancsok ismertetése, majd az elismerések átadása Varga András ezredes, az MH Egészségügyi Központ Személyügyi és Munkaügyi Osztály osztályvezetőjének levezetésével zajlott. Az esemény alkalmával átadták a Honvéd Vezérkar főnök szakmai elismeréseit, a Flór Ferenc-díjat − amit minden évben a honvédelmi miniszter adományoz a honvédegészségügy szolgálatában nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként −, valamint a Grósz-Straub Erika emlékdíjat, amit prof. dr. Grósz Andor nyugállományú dandártábornok adományoz a honvédegészségügyben a betegellátás, illetve a gyógyítás terén végzett kivételesen magas színvonalú és etikus magatartás elismeréseként. Ugyancsak átadták a Magyar Szakdolgozói Kamara elismerését, amit a budapesti területi szervezet 13. kerületi helyi elnöke az eredményes szakmai munka megbecsüléseként adományoz.

1596035138

A kulturális műsort a Budapest Táncművészeti Stúdió társastánc-produkciója nyitotta meg, melynek során Bogdán Péter, a táncstúdió igazgatója is parkettre lépett. A folytatásban a Légierő Zenekar − Veszprém, Katona János alezredes, karmester irányításával könnyed, sokak számára ismert dallamokkal emelte tovább az ünnepség kellemes hangulatát.

1596035138

A rendezvény zárásaként dr. Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke tartott pohárköszöntőt. Felszólalásában a katona-egészségügy és a civil ellátás számára is legnagyobb értéknek számító humán erőforrás jelentőségét, szakmai felkészültségének nélkülözhetetlenségét emelte ki.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Dokumentumok