Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Semmelweis-nap Újbudán

Szöveg: Révész Béla |  2017. június 27. 16:56

A magyar egészségügy napja, azaz a Semmelweis-nap alkalmából rendeztek ünnepséget az újbudai orvosoknak a XI. kerületi polgármesteri hivatalban június 27-én, kedden. Az eseményen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntötte az elismerésben részesülteket.

1818. július 1-jén született „az anyák megmentője", Semmelweis Ignác, aki a legtöbbet tett a gyermekágyi láz felszámolásáért. 1992 óta ezen a napon ünnepli az orvostársadalom a magyar egészségügy napját.

1596034854

Az újbudai önkormányzat hagyományosan e dátumhoz igazítva tartja meg a kerület orvosainak azt az ünnepségét, amelyen a „Pro Medicina Újbuda" kitüntetéseket, a „Polgármesteri dicséret" okleveleket és a „Címzetes főorvosi emléklap"-okatadják át a szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyógyítóknak.
Az idei eseményen dr. Simicskó István honvédelmi miniszter is köszöntötte a megjelenteket. A tárca vezetője elmondta, aki az egészségügyi hivatást választotta, arról csak a legnagyobb tisztelet hangján lehet szólni. „Önök a mindennapok apró csodáit teremtik meg, s ezek tesznek naggyá egy nemzetet. Ezt a hivatást nem lehet pusztán ésszel felfogott, pragmatikus módon végezni. Szív és lélek is kell hozzá, enélkül nem lenne teljes a szakmai hitvallásuk" – mondta a miniszter.

1596034854

Dr. Simicskó István kiemelte: a kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy kimutassa megbecsülését az orvosok és az egészségügyben dolgozók felé. Mint mondta, 2018-ban 221,5 milliárd forinttal több áll majd rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre, mint az idén.

1596034854

A köszöntő után a honvédelmi miniszter és dr. Hoffmann Tamás polgármester elismeréseket adott át. „Címzetes főorvosi emléklapot" kaptak azok az orvosok, akik több mint két évtizede végzik hivatásukat a kerületben, a „Polgármesteri dicséret" okleveleket és a „Pro Medicina Újbuda" kitüntetéseket pedig azok az egészségügyben dolgozók vehették át, akik az újbudaiak egészségmegőrzése, a betegségek megelőzése, a betegek életkörülményeinek, testi-lelki állapotának javítása érdekében végeznek kiemelkedő gyógyító tevékenységet.

1596034855

Fotó: Rácz Tünde