Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres, jó évet hagytak maguk mögött

Szöveg: Kátai Róbert őrnagy |  2013. március 29. 19:07

Kaposváron rangot jelent katonának lenni – hangsúlyozta Bárdos Antal mérnök ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka az alakulat 2013. évi értékelő és feladatszabó értekezletén.

A rendezvényen – amelyen többek között részt vett dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes – Bárdos ezredes az elmúlt évet értékelve kiemelte: az ezred végrehajtotta a meghatározott feladatait. Az alakulat kiemelt feladatként kezelte a külföldi katonai kontingensek működésének logisztikai biztosítását, a NATO Reagáló Erőkbe (NRF), valamint a NATO Magas Készenléti Erőkbe (HRF) felajánlott magyar alegységek nemzeti támogató elemeinek felkészítését, szolgálatba léptetését és a missziók logisztikai szakállományának felkészítését.

Az ezred legfontosabb feladata 2012-ben is a missziók logisztikai biztosítása volt, ami az év elejétől kiegészült a tartós, nem fegyveres külszolgálatban lévők ellátásával. A külszolgálaton lévők ellátását 2012-ben is a szigorú költséghatékonyság jegyében végezték a Kaposváron szolgálók, az utánszállításokat racionalizálták, a szakmai szabályok maximális betartásával az anyag- és a szállítótérigényeket csoportosították.

1595951711

A parancsnok hangsúlyozta: az elmúlt év végén kiemelt feladat volt a Vízforrás−2013 elnevezésű projektre való felkészülés, valamint az MH Tartományi Újjáépítési Csoport felszámolásából az ezredre háruló feladatok megkezdése.

Az ezredes beszélt arról is, hogy a márciusi nemzeti ünnepen kialakult katasztrófahelyzet során a katonák példásan hajtották végre feladatukat és önfeláldozóan vettek részt a mentésben.

A 2013. évi feladatszabásában a parancsnok a legfontosabb teendők között kiemelte a nemzetközi békeműveletekben részt vevő kontingensek logisztikai támogatását, a nemzeti támogató központ koordinálásában a nem fegyveres külszolgálatot teljesítők nemzeti támogatását, az NRF−2014 felkészítését, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport felszámolása kapcsán az anyagok, eszközök hazatelepítését.

„Kaposváron rangot jelent katonának lenni. Ezt az eredményt a következetes, folyamatos munkánkkal értük el, és ez kötelez minket arra, hogy munkánkkal, öltözetünkkel, megjelenésünkkel, viselkedésünkkel és személyes példamutatásunkkal tartsuk is meg ezt a rangot" – mondta a parancsnok.

1595951711

Dr. Orosz Zoltán altábornagy hozzászólásában kitért a katasztrófahelyzetben tanúsított feladatellátásra, amely – mint a Magyar Honvédség egyik alaprendeltetésből adódó feladata – egyrészt magától értetődő és természetes. Másrészt viszont az a példaértékű hozzáállás, amellyel a katonák munkájukat végezték, megérdemli a köszönetet és az elismerést.

„A 64-es katonái emelt fővel jelenhetnek meg bárhol a régióban, mert a munka, amit végeznek példaértékű" – mondta a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes. 

Fotó: Albrecht Rajmund