Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres szerb-magyar hadihajós együttműködés

Szöveg: Szűcs László |  2015. október 5. 8:56

Véget ért az Iron Cat 2015 elnevezésű gyakorlat, hazatértek az újpesti hadikikötőbe a magyar hadihajók. Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese szerint „a történelmi éleslövészetet kiváló eredménnyel teljesítették a magyar katonák.”

1596001840

Idén Szerbiában rendezték meg a több éves múltra visszatekintő, Iron Cat (Vasmacska) elnevezésű szerb-magyar közös hadihajós kiképzést. A szerbiai Titel közelében, a Tiszán kijelölt vízi lőtéren szeptember 13-29. között négy szerb és két magyar hadihajó hajtott végre éles lőgyakorlatokat. A két hetes közös gyakorlat azért volt történelmi, mert magyar hadihajók a második világháború vége óta nem jártak külföldön kiképzésen.

„Az Iron Cat 2015 nevű közös kiképzés elérte a célját. A katonák felkészültségét jól mutatja, hogy a vízi célokra végrehajtott lőgyakorlatot kiváló eredménnyel zártuk. A hajószemélyzetek képesek voltak a manőverek gyors elsajátítására, valamint a szerb flottilla katonáival való eredményes és hatékony együttműködésre" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szilágyi Zsolt alezredes.

1596001840

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokának hadihajós helyettese hozzátette: nemcsak lövészet sikerült tökéletesen, hanem a technikai eszközök gyakorlatra történő felkészítése is. A közös kiképzésen részt vevő két hadihajónál – az AM-31-es DUNAÚJVÁROS és az AM-32-es DUNAFÖLDVÁR hajóknál – ugyanis semmiféle technikai meghibásodás nem jelentkezett a több száz kilométeres út során.

A közös kiképzés második felének programja a légi célokra végrehajtott lövészet volt. Szilágyi alezredes elmondta: a vaktöltényes előkészítő foglalkozásokat sikerült megtartani, az éles végrehajtás azonban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elmaradt. „Az alacsony felhőalap miatt nem tudott felszállni a céltárgyat vontató repülőgép, így ezt a lőgyakorlatot sajnos törölni kellett a programból" – mondta Szilágyi alezredes, hozzátéve: a szerbek is nagyon készültek az idei gyakorlatra és tökéletes volt az együttműködés a két ország katonái között. A határon egy szerb hadihajó várta a magyar köteléket, innen ennek a felvezetésével mentek a magyarok Novi Sadig. A lőfeladatokat pedig végig közös kötelékben hajtották végre.

1596001840

A parancsnokhelyettestől megtudtuk azt is, hogy az Iron Cat 2015 gyakorlat végén „a szerb fél kifejezetten kérte, hogy a jövőben is folytatódjanak a közös kiképzések". Jövőre Magyarország ad otthont a gyakorlatnak, amelyre a szerbek – a tervek szerint – saját hadihajóikkal érkeznek. Mivel hazánkban nincsen vízi lőtér, ezért 2016-ban nem éleslövészetet, hanem – valószínűleg – aknamentesítési, illetve kutató-mentő gyakorlatokat hajtanak majd végre a két ország katonái.

„A búcsúzáskor a szerb hadsereg szárazföldi haderőnemének törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy az Iron Cat számukra az év legfontosabb gyakorlata volt. Ugyanez igaz a magyar hadihajósokra is" – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt ezredes.

1596001841

Fotó: a szerző felvételei