Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres volt az idei CMX

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 17. 17:33

Sikeres volt a NATO idei stratégiai szintű válságkezelési gyakorlata, amin magyar részről minden minisztériumból összesen több mint száz törzstiszt és polgári személy vett részt. A március 9-e és 16-a között megrendezett vezetési gyakorlaton Magyarország aktívan és hatékonyan vett részt a NATO felsőszintű döntéshozatali folyamataiban. Az értékelés szerint a szakemberek kiválóan együttműködtek az elképzelt válsághelyzet kezelésében.

Az 1992 óta megrendezett Crisis Management Exercise (CMX) gyakorlat fő célja, hogy politikai és katonai stratégiai irányítás szintjén tesztelni lehessen a NATO érvényben levő válságkezelési eljárásrendjeit.

A gyakorlaton a hazai kormányzati és szövetségesi válságkezelési és döntéshozatali rendszereket tesztelték a résztvevők, ennek kapcsán tovább mélyítették az eddigi együttműködést. A folyamatos tesztelésre azért van szükség, hogy a kormányzat összes érintett szerve azonnal, automatikusan, begyakorolt módon, a NATO-nemzetekkel együttműködve képes legyen megfelelően reagálni egy esetleges válsághelyzetben.

1596010530

A CMX 2016 jó lehetőséget biztosított a kibertérben bekövetkezett támadásokból és más biztonsági kihívásokból adódó válsághelyzetek kezelésének gyakorlására. A levont tapasztalatok alapján a meglévő rendszereket tovább lehet fejleszteni, így növelve Magyarország és a NATO szövetségi rendszerének biztonságát.

A gyakorlat tényleges csapatmozgatásokkal nem járt, a feladatokat a nemzetek a polgári és katonai vezetési pontokon hajtották végre, valamint innen tartották a kapcsolatot a NATO brüsszeli központjával, illetve a szövetséges katonai parancsnokságokon lévő szakemberekkel.

A gyakorlatban az Észak-atlanti Szerződés Szervezete polgári és katonai vezető szervei, valamint a tagállamok érintett szervezetei mellett a NATO meghívott és együttműködő partnerei tevékenykedtek együtt.

Fotó: Dévényi Veronika