Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Soha többé katonát nem akarok látni!”

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. október 17. 9:17

Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlását és annak következményeit mutatták be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) konferenciáján a hazai és külföldi történészek október 16-án, kedden az intézmény épületében.  

1599194689
Dr. Balla Tibor alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Intézet osztályvezetője, a konferencia szervezője kérdésünkre elmondta, az első világháború centenáriumának mind a négy évében rendeztek egy nemzetközi konferenciát, a mostani az utolsó, vagyis az ötödik. A HM HIM ugyanakkor számtalan konferenciát, kiállítást, könyvbemutatót és programot szervezett az évfordulóra – fűzte hozzá. A mostani rendezvényen elsősorban a HM HIM történészei mutatták be az általuk választott témát, felszólalt Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója és több külföldi meghívott is.

1599194689
A konferencia külföldi előadói között szerepelt Andrea Ungari olasz, Richard Lein osztrák és Vladimir Seges szlovák történész. A történészek olyan témákat mutattak be, mint az akkori olasz hadsereg helyzete, az osztrák-magyar hadsereg visszavonulása és felbomlása és a felvidéki harcok. A magyar történészek is izgalmas, eddig alig említett témákat jártak körbe, mint a spanyolnátha kitörése az osztrák-magyar haderőben, vagy a magyar hadifoglyok hazaszállítása a Nagy Háború végén.

1599194690
A szervező felidézte: Magyarország az első világháborút a vesztes Központi Hatalmak oldalán fejezte be 1918. november 3-án a padovai fegyverszünet, majd 1918. november 13-án a belgrádi egyezmény aláírásával. Magyarország függetlenné vált, és 1918. november 16-án kikiáltották az első Magyar Köztársaságot. Érdekességként megemlítette, az államszövetség már korábban, 1918 októberének végén, novemberének elején összeomlott, de a hadsereg tovább harcolt az olasz fronton. Magyarországon a Károlyi-kormány került hatalomra, s ekkor hangzott el Linder Béla hadügyminiszter szájából a híres mondat, miszerint „Nem kell hadsereg többé. Soha többé katonát nem akarok látni!". Ezt természetesen többféleképpen lehet értelmezni, de az igaz, hogy a kormány pacifista irányvonalat követett. A hazatérő hadsereget pacifikálták: november végére, december elejére mintegy egymillió katonát szereltek le, s megkezdődött az új hadsereg felállítása.

1599194690
A konferencia elején bemutatták az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérméket. A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmék a magyar katonák hősies helytállása és áldozatvállalása előtt tisztelegnek a Nagy Háború befejezésének centenáriumán.

1599194690
Fotó: Szikits Péter