Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sólyomcsapás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. április 5. 13:26

A Hawk Strike harcászati gyakorlat keretében amerikai katonákkal közösen hajtott végre különböző feladatokat az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 882-es rohamlövész osztaga.

Az amerikai 1–8 Cav (1. lovassági hadosztály 2. dandár harccsoport 8. lovassági ezred 1. zászlóalj – 1st Battalion, 8th Cavalry Regiment, 2nd Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division) mintegy századnyi erővel érkezett Magyarországra. Az alapvetően páncélos felderítők alkotta alegység megismerkedett a könnyűlövész harcászat elemeivel, továbbá a légimozgékonyságból eredő tervezési és harcfeladatok végrehajtásával. Az amerikai katonák ezúttal nem hozták magukkal az általuk széles körben alkalmazott Bradley M2/M3 típusú gyalogsági harcjárműveket, ellenben itt voltak az UH–60 Black Hawk és a CH–47 Chinook típusú szállítóhelikoptereik.

A közös kiképzés és gyakorlás a különleges műveleti dandár 882-es rohamlövész osztagának bemutatkozó foglalkozásaival és eligazításaival kezdődött. Az alegység a közelmúltban sikeresen befejezte a rohamlövész orientációs felkészítést, valamint a különleges rendeltetésű katonák szakkiképzését. Az erőpróba lehetőséget adott az osztag vezetésének, a beosztott törzseknek, valamint a rohamlövész csoportok állományának, hogy közelebbről megismerjék az amerikai harceljárásokat, valamint azokat a kihívásokat, amelyeket egy többnemzeti gyakorlat jelent.

A Hawk Strike keretében a résztvevők felelevenítették a gyalogosan végrehajtott járőrözési technikákat, továbbá gyakorolták a beépített területeken vívott harcot és az épületharcot, amihez ideális környezetet biztosított a szolnoki „taktikai ház", illetve a város külterületén található volt laktanyakomplexum. A csoportok szintén nagy hangsúlyt fektettek a „kontakt drillek", vagyis az ellenséges erőkkel történő találkozás és összetűzés során alkalmazott eljárások átismétlésére. Emellett nappal és éjszaka is végrehajtottak alpin módszerrel történő ereszkedést, miután felfrissítették a hegyi felszerelések helyes használatával kapcsolatos ismereteiket.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 9-én megjelenő számában!