Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiai Légiszállítási Képesség Timbuktuban

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2017. január 31. 14:56

2016 novemberében a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) repülőgépe először repült közvetlenül Timbuktuba. A korábbi feladatok során ugyanis Mali fővárosában, Bamakoban landoltak, ahonnan a rakományt kisebb gépeken szállították tovább Timbuktuba.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Breaking-New-Ground—First-SAC-Mission-to-Timbuktu.aspx
1596026864

Ez alkalommal Svédország kérésére szállítottak felszerelést a svéd kontingens számára. A Boeing C-17-es repülőgép Pápáról a svédországi Örebro és Mallorca érintésével érkezett Timbuktuba. A szállítmány kirakodása után Bamakoban vételezett üzemanyagot, azonban egy madár okozta sérülésnek és a motor meghibásodásának köszönhetően csak napokkal később, valamint egy Palma de Mallorca-i és rammsteini megálló közbeiktatásával sikerült hazatérni.

1596026864

A Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) a nemzetközi Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) katonai végrehajtó szervezete. Három Boeing C-17 Globemaster III típusú, nagy hatótávolságú szállító repülőgépet üzemeltet, ezáltal katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítva a konzorcium 12 tagállama, köztük Magyarország számára.

1596026865

Fotó: HAW / Henrik Gebhardt

Címkékrepülőtér