Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Struktúraváltás a légierőnél

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 29. 16:15

Az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ egybeolvadásával, képességeik megőrzésével, augusztus 1-jei hatállyal, dandárszintű szervezetként létrejön az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ.

1596083018

A két alakulat július 29-ei, rendkívüli állománysorakozóján Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: az elmúlt években a honvédelmi vezetés a légi vezetési és irányítási rendszer még hatékonyabbá tételét, átalakítását tűzte ki célul.

„A haderő, és ezen belül a légi vezetési és irányítási rendszer most érett meg arra, hogy változtassunk, újítsunk, hogy még szervezettebbek, még hatékonyabbak legyünk. Senki ne féljen a küszöbön álló változásoktól, mert továbbra is számítunk az állomány nélkülözhetetlen munkájára" – fogalmazott a vezérezredes.        

Hozzátette: a két alakulat a NATO integrált légvédelmi rendszerének elemeként a rendkívüli járványhelyzetben is zökkenőmentesen végezte munkáját, biztosítva hazánk légterének szuverenitását. Emellett mind a radarezred, mind a központ kivette a részét a járvány elleni védekezésből is.

1596083018

Az újonnan megalakuló szervezet parancsnoka – dandártábornoki rendfokozatban – Berec Zoltán ezredes, az MH LVIK jelenlegi parancsnoka lesz, aki beszédében elmondta: év elején a központ hozzálátott a légierő új légi irányítási és vezetési rendszerének kialakításához.  

 „Köszönetet mondok az MH LVIK teljes állományának, hogy megértették a haderő vezetőinek megújítását célzó szándékát, és az elmúlt másfél évben támogatták az ezt célzó munkát és az én parancsnoki tevékenységemet. Az új központ a képességek integrációja folytán a légierő meghatározó alakulata lesz, amely felelős a légierő teljes műveleti képességének irányításáért, koordinálásáért" – húzta alá az ezredes.

1596083019

Zentai László ezredes, a jogelőd szervezetekkel együtt hetvenegy esztendős katonai múltra visszatekintő radarezred parancsnoka búcsúbeszédében úgy fogalmazott: feladatuk mindig ugyanaz volt, csak a technikai fejlődött rohamléptekben.

„Büszke vagyok arra, hogy ennek a nagy múltú alakulatnak parancsnoka lehettem, büszke vagyok arra, hogy önökkel együtt szolgálhattam. Sokat tanultam önöktől, sokat köszönhetek önöknek. Önök nélkül nem lehetek az, aki vagyok, és ez az alakulat sem lehetett volna az, ami. Nem lehetett volna ilyen sikeres, és nem tudta volna feladatait ilyen szinten ellátni. Köszönöm az elkötelezettségüket, köszönöm a szolgálatukat!" – búcsúzott az állománytól a parancsnok.

Az állománysorakozón Korom Ferenc vezérezredes és Berec Zoltán ezredes huzamos időn át nyújtott kimagasló szolgálata okán elismeréseket adott át Zentai László ezredesnek.

GALÉRIA