Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sürgősségi szakápolói vizsgát tettek

Szöveg: Takács Vivien |  2014. szeptember 18. 10:39

Huszonhat ápoló tesz sürgősségi szakápolói vizsgát a héten Budapesten, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Klinikai Demonstrációs Egységében. A hallgatók a Magyar Honvédség alakulatainak egészségügyi szolgálataitól és az MH EK sürgősségi osztályáról érkeztek.

1595979062

A szeptember 17-i, szerdai vizsganapon dr. Horváth Péter orvos ezredes, a Magyar Honvédség megbízott egészségügyi főnöke elmondta, hogy a vizsgázók által elvégzett egyéves kurzus a csapategészségügy „felpörgetését" jelenti. „Önök pluszismereteket kaptak ettől az intézménytől. Szeretnénk, ha ezt továbbadnák a csapatoknál" − fogalmazott az ezredes.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által támogatott OKJ-s és az intézménybe kihelyezett képzés célja egyebek mellett az volt, hogy a hallgatók megfelelően elsajátítsák a sürgősségi szemléletet és gondolkodásmódot, valamint azokat a beavatkozási képességeket, amelyeket egy sérült vagy egy beteg sürgősségi ellátása során alkalmazniuk kell.

1595979062

A vizsgán az ápolóknak elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteniük. Az egyik teremben szóban adtak számot tudásukról, a másik helyiségben gyakorlatban mutathatták meg felkészültségüket.

Dr. Pápai Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegellátó Centrum vezető ápolója − aki a képzés oktatásszervezője és oktatója is volt − a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a vizsga rendkívül dinamikus, hasonlóan a mindennapi élethez, amikor ugyancsak gyorsan és határozottan kell dolgozniuk, mert ha nem ezt teszik, az a beteg életébe kerülhet.

1595979063

„Azokban a laktanyákban, alakulatoknál, ahol nincs csapatorvos, az itt végzett szakápolók lesznek az úgynevezett első ellátók mindaddig, amíg oda nem ér az Országos Mentőszolgálat. Mindez jelentős javulást eredményez a csapategészségügyben" – hangsúlyozta az őrnagy.

Pápai Tibor elárulta azt is, hogy a képzés öt modulból állt, ami tulajdonképpen öt különböző tananyagot jelent. Szeptember 18-án, csütörtökön a sürgősségi ellátás szervezése modulból vizsgáznak a hallgatók. Ekkor − egyebek mellett − a sürgősségi betegellátás jogi, etikai, illetve a kommunikáció, konfliktuskezelés területén megszerzett tudásukról adnak majd számot.

1595979063

Fotók: Rácz Tünde