Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai nap a kultúra közvetítőinek

Szöveg: Kis Ákos |  2014. október 19. 20:11

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága a Honvéd Együttessel közösen kulturális konferenciát szervezett október 16-án a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség állományába tartozó humán szakemberek számára.

A program célja az volt, hogy a résztvevők aktív közreműködésével megfogalmazzák és tudatosítsák a kultúra helyét, szerepét a nemzeti haderő humán rendszerében, továbbá számba vegyék a kultúra eszközeivel a jövőben elérni kívánt célokat.

A szakmai nap során – a rendelkezésre álló lehetőségek áttekintésével – a humán területen tevékenykedő munkatársak gyakorlati segítséget kaptak feladataik ellátásához.

A meghívott katonai alakulatok és szervezetek humán részlegeinek tisztjeit, altisztjeit, közalkalmazottjait és a katona karmestereket Aulechla József ezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának vezetője köszöntötte. Előadásában kitért az igazgatóságon belül történt szervezeti átalakításokra, emellett szólt a kulturális területen elindított újszerű programok sikeréről is.

Ezt követően az igazgatóság kulturális alosztályvezetője, Szabadosné Kovács Lilla bemutatta a szakterületen folyó munkát. Kiemelte, hogy az alosztály munkatársai nem csak elméleti, de gyakorlati segítséget is tudnak nyújtani a katonai szervezetek részére rendezvények lebonyolításában, műsorszervezésben és ebben az esztendőben erre több helyőrség is igényt tartott.

A konferencián résztvevők ezt követően Aranyos Károly nyugállományú ezredes előadását hallgathatták meg a hagyományőrzés szerepéről és helyéről a honvédelem rendszerében, majd Szunyoghy András, Mednyánszky-díjas grafikusművész beszélt a képzőművészeti tevékenység támogatásának történetéről a Magyar Honvédségben.

A délelőtti programot a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójának bemutatója zárta, melynek keretében Zsalakó István kommunikációs ágazati igazgató és Wonke Rezső stúdióvezető mesélt a Kereszthegy című alkotás létrejöttének körülményeiről.

A délutáni program során a meghívottak ellátogattak a Honvéd Együtteshez, ahol Bolvári-Takács Gábor, az együttes ügyvezető igazgatója köszöntőjét követően a Honvéd Férfikar bemutatóját hallgatták meg. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Kiváló Művész szakmai tájékoztatója után pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes rövid előadása kápráztatta el katonai szervezetek képviselőit.