Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számíthatnak egymásra

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. június 6. 17:55

Tavaly Berlinben, idén Lengyelországban, jövőre Ausztriában rendezik meg a Fővárosi Helyőrségparancsnokok Találkozóját (Capital Commanders’ Conference). A több napos szakmai programon szó volt a következő időszak közös feladatairól, rendezvényeiről, a delegációk tagjai előadásokat tartottak a fővárosi helyőrség-parancsnokságok felépítéséről, valamint válsághelyzeti és háborús időszaki feladatairól.

Az évente megrendezett Fővárosi Helyőrségparancsnokok Találkozóján (Capital Commanders’ Conference) idén Varsó helyőrégparancsnoka látta vendégül Bécs, Berlin, Budapest, Ljubjana, Pozsony és Prága parancsnokait, hogy egy jó hangulatú, kötetlen program keretében megosszák egymással tapasztalataikat.

1595995210

Magyarországot Budapest helyőrségparancsnoka, Piros Ottó ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka képviselte.
A találkozó résztvevői ellátogattak varsói tábori püspökség festői szépségű, de tragikus történelmi múlttal bíró templomába (az eltelt évszázadok alatt háromszor vált rommá), ahol Józef Guzdek püspök fogadta a delegációk tagjait. A templom melletti termekben a látogatók betekintést nyerhettek a lengyel katolikus tábori lelkészek életébe. 
A helyőrségparancsnokok koszorút helyeztek el a Pilsudski téren az ismeretlen katona sírjánál, mely az ország szabadságáért elesett katonáknak állít emléket. Az egykori, 1600-as évek végén épült Szász Palotánál emelték az emlékművet az első világháború után, mivel abban az időben az épület volt a lengyel hadsereg központja. A palota a második világháborúban megsemmisült, csupán három boltív maradt meg. Ezek alatt kapott helyet a jelképes sír, melyhez minden olyan területről hoztak urnákban földet, ahol lengyelek harcoltak és elestek.

1595995210

A megemlékezés után a delegáció ellátogatott a tér másik oldalán lévő helyőrség-parancsnokságra is, ahol megismerhették az alakulat történetét, majd Varsó Válságkezelő és Biztonsági Hivatalában bepillantást nyerhettek a város kríziskezelő központjának technikai hátterébe, a válsághelyzeti koordináció működésébe, az irányítás és együttműködés rendjébe. A központ részletes adatokkal rendelkezik a teljes infrastruktúráról és a lakosságról, ami hozzájárul a különböző válsághelyzetek gyors és megfelelő kezeléséhez.

1595995210

A találkozón szó volt a következő időszak közös feladatairól, rendezvényeiről, a delegációk tagjai előadásokat tartottak a fővárosi helyőrség-parancsnokságok felépítéséről, valamint válsághelyzeti és háborús időszaki feladatairól.

1595995211

Az együttműködés keretében a CCC országai rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. A találkozó utáni hétvégén megrendezett Budapest Helyőrségi Tavaszi Szemlét Varsó, Bécs, Pozsony, Prága különleges díszelgői tették emlékezetessé bemutatóikkal, június közepén pedig a Nemzetközi, Regionális Járőrbajnokságon látja Budapest helyőrség vendégül a partnerországok csapatait.

1595995211

Fotó: a szerző felvételei