Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száz éve történt

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. június 30. 18:21

Hadtörténelmi emlékülést szervezett az első világháború kirobbanásának századik évfordulója alkalmából június 24-én a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület. A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök volt.

1595974825

Az első világháború előzményeiről, lefolyásáról és következményeiről hallgattak meg előadásokat a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi Régió nyugállományú-klubjainak képviselői Kiskunfélegyházán. A megjelenteket Deli József nyugállományú ezredes, a regionális szervezet tiszteletbeli elnöke köszöntötte.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök üdvözletét Szabó József ezredes adta át az emlékülés résztvevőinek. A Honvéd Vezérkar osztályvezetője megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „A múlt jeles eseményeiből és nehéz időszakaiból épülnek hagyományaink, féltve őrzött emlékeink és értékeink, amelyek tisztelete a XXI. századi magyar katonai hivatás elengedhetetlen feltétele. Elődeink száz évvel ezelőtt nem lehettek tisztában azokkal a következményekkel, amelyek aztán maradandó nyomot hagytak a történelmünkben, a magyar családok szinte mindegyikében. Mi azonban ennyi év távlatából a kor eseményeiből tanulva, azokon okulva, a tapasztalatokat leszűrve építhetjük napjaink honvédelmét, így emlékezve az előttünk élőkre és meghozott áldozataikra".

1595974825

A tanácskozáson három előadás hangzott el. dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes a kor katonapolitikai helyzetét, a háború kirobbanásának okait idézte fel, dr. Holló József nyugállományú altábornagy az első világháború fontosabb hadműveleteiről szólt, Kelemen József nyugállományú altábornagy pedig a trianoni békeszerződést és annak következményeit elemezte.

1595974825

A konferencia résztvevői ezt követően megkoszorúzták a város első világháborús emlékművét. Itt Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója idézte fel azt a hatalmas veszteséget, amit a száz évvel ezelőtti világégés miatt Kiskunfélegyháza elszenvedett – a harctéren elesett félegyházi katonák száma meghaladta az 1100 főt.

Az emlékülésen részt vett többek közt dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a BEOSZ Dél-alföldi Régió elnöke, Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője és Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere is.

1595974826

Fotók: a szerző felvételei