Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százéves a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. november 14. 18:20

Megalakulásának századik évfordulóját ünnepli a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 17-én, szombaton. A nagyszabású esemény alkalmával számos színes program várja az intézménybe látogatókat.

Ahogy az ismert, a Hadtörténeti Levéltár és Múzeum első vezetője, Gabányi János alezredes – később vezérőrnagy – 1918. november 20-án kiadott felhívásában felszólította az első világháború végével a harctérről visszaérkező összes parancsnokságot, hátországi parancsnokságokat, és magánszemélyeket is, hogy a háború eseményeiről szóló különböző feljegyzéseket, naplóbejegyzéseket és egyéb iratokat megőrzésre adják oda a múzeumnak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az ezredtörténeti gyűjtemények fenntartásának, fejlesztésének – vagy ahol ilyen nem lenne – felállításának szükségességére.

Szombaton a XX. század viharait átvészelő intézmény a magyar hadi múlt emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. Az egész napos programok között lesz fegyverbemutató, tüzérségi eszközbemutató, kézműves-foglalkozás, filmvetítés, könyvvásár, de a szervezők a fiatalabb látogatók számára még múzeumi kincskereséssel is kedveskednek.

19 órától pedig megrendezik a harmadik Hadtörténész Sörestet, amelyen elsőként dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka köszönti a vendégeket. Ezt követően különböző kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők olyan témakörökben, mint például az intézmény története 1918. novemberi megalakulásától 1945-ig, vagy pedig az 1949-es újranyitástól napjainkig, amelyen szó lesz az intézet legkülönlegesebb műtárgyairól is. Ezen az esten vetítik le a múzeum 100 évét bemutató kisfilmet is, amit a Katonai Filmstúdió készített.

A belépés és a programokon való részvétel ingyenes. Bővebb információért kattintsanak ide