Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százéves évfordulóját ünnepelte a Mátyásföldi Repülőtér

Szöveg: Szabó Beáta |  2017. szeptember 4. 9:21

Budapest XVI. kerület Önkormányzata a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, a Magyar Honvédség, a Corvini Domini Egyesület és számos magánszemély összefogásával, több mint egy év szervezőmunka eredményeképpen rendezte meg (a ma már használaton kívüli füves repülőtéren) a hazai katonai közforgalmú és sportrepülés centenáriumi megemlékezését. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt, védnökei pedig Kovács Péter polgármester és Farkas Bertalan űrhajós.

1596038192

A megemlékezés az Újszász utcai ősrepülő-emlékmű koszorúzásával kezdődött, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az MH Katonai Rendészeti Központ részvételével. Koszorút helyezett el Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, Szatmáry Kristóf egyéni országgyűlési képviselő, továbbá lerótták kegyeletüket a repülős veteránszervezetek is. A megemlékezés koszorúját az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) képviseletében
Dolányi Sándor alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka helyezte el.

1596038193

Az érdeklődők megtekinthették az alakulat repülő-műszaki szakkiállítását, a Magyar Repüléstörténeti Társaság, az HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a repülős és ejtőernyős vállalkozók kiállításait. Érdekes színfolt volt a katonai és ejtőernyős hagyományőrzők bemutatója, csakúgy, mint a légimentő Kht. EC-135 típusú mentőhelikopterének kitelepülése, valamint a Bánhidi-féle Gerle típusú repülőgép légi bemutatója.

A rendezvényen Farkas Bertalan űrhajós személyesen is részt vett, és az életéről szóló könyv dedikálása során számtalan, a repülés iránt érdeklődő résztvevővel beszélgetett.

1596038193

Fotó: MH ARB