Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhalombattán járt a Lajta

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. május 3. 11:24

Nemcsak a dunai hajózás, hanem Százhalombatta életében is fontos esemény, hogy a városba érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által üzemeltetett hajó a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként ápriliis 27-30. között állomásozott a százhalombattai hajókikötőben.

1599186407
A Lajta Monitor Múzeumhajót és legénységét hatodik állomásán ünnepséggel köszöntötték. A megjelenteket Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Sinka László alpolgármester és a város számos intézényének munkatársa, diákja fogadta.

Szél Pál, a százhalombattai önkormányzat sport- és közrendi bizottságának, illetve a helyi polgárőr-egyesület elnöke elmondta: a Budapesttől délre eső Duna-szakaszon folytatott hajózás számára kiemelkedő esemény az európai szinten is egyedülálló hajó érkezése. Emellett különleges színfoltot jelentett a város életében, ami abból is látszott, hogy a megnyitó reggelén egy hatvanfős csoport várta, hogy feljusson a hajóra, az első napon pedig közel ezer látogató fordult meg a kikötőben. A programok koordinálásáért felelős Szél Páltól azt is megtudtuk, hogy első körben a város és a környező települések középiskoláit fogadták, de szinte az összes általános iskola lehetőséget kapott a látogatásra. A diákok mellett a helyi nyugdíjasklubok tagjai és a hosszú hétvége idején a Duna partján sétálók is tiszteletüket tették a 2010 óta múzeumhajóként működő Lajtán.

1599186407
A négy nap alatt több mint 2700 látogató fordult meg a Lajta Monitor Múzeumhajón, ahol a történelmi programok mellett az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai is naprakész tájékoztatást adtak a katonai életpálya iránt érdeklődőknek.

1599186407
Fotó: a szerző felvételei