Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Személye hirdeti a forradalom tisztaságát

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. november 3. 14:44

Maléter Pál már a forradalom előtt, múltjával és tevékenységével bizonyította: ha szükség van személyére és szolgálatára, hajlandó és képes azt hazája és népe érdekében minden hátráltató körülmény ellenére is felajánlani, hiszen elsősorban és ízig-vérig katona volt – mondta dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára november 3-án Tökölön.

1595962282
Maléter Pálra emlékeztek

Koszorúzási ünnepséget rendeztek vasárnap délelőtt Tökölön, a repülőtéri laktanyában Maléter Pál kopjafájánál. „Maléter Pál hittel vállalta a forradalmi követeléseket, sőt, a civil forradalmárok személyét is" – mondta beszédében Dankó István. Nemcsak egyéni elismerés, hanem nemzetünk sikere is, hogy Nagy Imre november 3-án addigi miniszterhelyettesből honvédelmi miniszterré nevezte ki, és úgyszintén nemcsak egyéni tragédiája, hanem nemzetünk vesztesége, hogy egy ilyen kiváló katonát, aki béketárgyalásra érkezett a tököli repülőtéren berendezett szovjet főhadiszállásra, a sors nem engedte országa és népe érdekében harcolni – hangsúlyozta a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára.

1595962283
Dr. Dankó István, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára

Ha végigtekintünk a magyar történelem évszázadain, és annak nagy határköveit keressük, nemcsak sorsdöntő csatákkal, eseményekkel találkozhatunk, hanem tragikus sorsú, ámde bátor emberekre is lelhetünk. Ahogy időben közelítünk jelenünkhöz, egyre több katonával találkozhatunk közöttük. A Rákóczi-szabadságharcot követően még egyéni sérelmek miatti megtorlások voltak a katonákat ért meghurcolások, 1849-ben Aradon már tábornokokat végeztek ki. 1957-ben pedig sor került történelmünkben az első olyan honvédelmi miniszter kivégzésére, akinek aktív szolgálatban eltöltött munkája miatt kellett mártírhalált halni.

1595962283
Maléter Pál „elsősorban és ízig-vérig katona volt"

Az ünnepi beszéd után a tököli sváb hagyományőrző énekegyüttes, valamint a Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola növendékei tisztelegtek emlékműsorral Maléter Pál emléke előtt, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit az egykori honvédelmi miniszter nevét viselő kopjafa tövében.

Fotó: Tóth László