Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent László előtt tisztelegtek a katonák

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2016. június 28. 9:29

Szentmisével és ünnepi hangversennyel tisztelegtek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a lövészek védőszentje, Szent László előtt a Szegedi Székesegyházban június utolsó szombatján.

1596015914

A szentmisét dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálta, aki prédikációjában hangsúlyozta Szent László király emberi hozzáállásban tanúsított erényeit, mint a szeretet, a hazaszeretet, a szolgálat és a bátorság, valamint méltatta a ma katonáinak cselekedeteit.

Az ünnepi szentmisét követően Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke nyitotta meg a hangversenyt. „A hazáját önfeláldozóan védelmező Szent László, vagy ahogy az utókor nevezte, »a lovagkirály« katonai erényei és emberi nagysága alapján az első világháború után vált a harcok legnagyobb terhét hordozó gyalogos katonák, a lövészek oltalmazójává. Szent László király hazaszeretete, elhivatottsága a jelen katonái számára is követendő például szolgál. Nem véletlen tehát, hogy lövész csapataink, így a főként lövészkatonákból álló MH 5. Bocskai István Lövészdandár egyik legfontosabb ünnepe is e naphoz kapcsolódik" – mondta. 

1596015914

Horváth Gábor dandártábornok beszédében kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség és ezen belül a dandár kezdetektől részt vesz az ideiglenes biztonsági határzár telepítésében, karbantartásában és a határ menti járőrözési, határvédelmi feladatokban. Ezért Szent László nap alkalmából, a Bocskai-dandár állományából ünnepélyes keretek között közel száz katona vehetett át Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet áldozatos szolgálatának és helytállásának elismeréséül Hódmezővásárhely főterén. A dandártábornok elismerését és köszönetét fejezte ki a lövészfegyvernem valamennyi katonája számára. „Az elmúlt időszakban elért eredmények meggyőzően tanúskodnak arról, hogy lövészkatonáink Szent László király örökségének hűséggel és kitartással szolgáló, áldozatkész, méltó követői" – fogalmazott. 

1596015914

A hangversenyt a 15. jubileumát ünneplő Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar adta, kiegészülve a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola művésztanáraival. Kórusként közreműködött a Prima Primissima-díjjal is elismert Honvéd Férfikar. Vezényelt Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar karmestere.

1596015914

A koncert Erkel Ferenc Ünnepi nyitányának részletével kezdődött. A zeneművek között felcsendült többek között Patrick Doyle szerzeménye, az Ivor Novello-díjas „Non Norbis Domine" című dal és a Kodály Zoltán Háry Jánosából jól ismert Toborzó is. Az alkalomhoz illően természetesen a Hazám, hazám című áriát is hallhatta a közönség Erkel Ferenc Bánk bánjából és egy másik híres Erkel mű, a Honfi imája is elhangzott. A hangverseny záróakkordjaként az Örömódát, az Európai Unió himnuszát játszotta a zenekar.

1596015915


Fotó: a szerző felvételei