Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverzetellenőrök Magyarországon

Szöveg: Révész Béla |  2016. június 28. 9:49

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) huszonhat részt vevő államának képviselői tesznek ötnapos látogatást Magyarországon. A hivatalos program június 27-én, hétfőn kezdődött Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1596015915

A 71 főből álló nemzetközi delegáció a 2011-es bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekről szóló bécsi dokumentum alapján látogatott hazánkba. A szerződés előírja, hogy a részt vevő államok ötéves ciklusonként lehetővé teszik a többi fél számára egy repülőbázis és egy szárazföldi alakulat létesítményeinek megismerését.

„A folyamat az 1975-ös helsinki záródokumentummal kezdődött, és megváltozott formában ugyan, de a mai napig tart" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére Andrejcsik Gyula ezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály osztályvezetője. A ’90-es évek elejére, a nagy változások időszakára már szinte minden európai ország felállította a maga fegyverzet-ellenőrzési rendszerét. Ekkor írták alá a CFE-t, az európai hagyományos fegyverekről szóló szerződést is a katonai nyitottság jegyében. „Maga az első bécsi dokumentum is 1990-ben született, azóta ez – a fegyverzettechnika és a hadistruktúra fejlődése miatt – számos változtatással és kiegészítéssel bővült; jelenleg a 2011-es van érvényben, de éppen idénre várható az okmány újabb frissítése" – tette hozzá Andrejcsik ezredes.

1596015915

A dokumentum értelmében végrehajtott ellenőrzések alapvető célja, hogy a látogatók egységes képet kapjanak az adott ország bemutatott alakulatainak napi tevékenységéről, felépítéséről, a fegyveres erők rendszerében betöltött szerepéről, valamint bepillantást nyerjenek a kiképzési struktúrába, és a védelmi képességekkel kapcsolatos információkhoz jussanak.
Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes elmondta: Magyarország éppen az ötéves ciklus végén tart, így most teljesíti a bécsi dokumentumban foglaltakat. „Az ötnapos program során a részes nemzetek által kijelölt fegyverzetellenőrök a szerződésben rögzített menetrendnek, programnak megfelelően megtekintenek egy szárazföldi katonai bázist és egy repülőbázist, illetve általános tájékoztatót, adatokat, információkat kapnak a Magyar Honvédségről" – tájékoztatott az altábornagy.

A június 27-én, hétfőn a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott találkozón a külföldi delegáltak több előadást is meghallgattak a látogatáshoz kapcsolódóan. Dr. Balogh István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztály vezetője Magyarország biztonságpolitikájáról, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára hazánk védelmi politikájáról, dr. Orosz Zoltán altábornagy a Magyar Honvédség feladatrendszeréről és felépítéséről, míg Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott törzsfőnöke az ÖHP feladatairól, szervezeti felépítéséről és alakulatairól beszélt a hallgatóknak.

1596015916

Az ellenőrzés hivatalos programja június 28-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében folytatódik, június 30-án, csütörtökön pedig a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tesznek látogatást a delegáltak.
Az idei ellenőrzés egyben évfordulót is jelent. Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg ugyanis a magyar fegyverzet-ellenőrzési szervezet.

Az eseményre emlékezve június 29-én, szerdán Budapesten, a Stefánia Palotában ünnepi állománygyűlést tartanak, amelyen a fegyverzet-ellenőrzés területén együttműködő társszervezetek képviselői, valamint a fegyverzet-ellenőrzési szervezet volt munkatársai is részt vesznek.

1596015916

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária