Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbiába hajóznak

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2017. szeptember 18. 9:14

Idén a migrációs válsághelyzet kezelésében és a terrorizmus elleni harcban való részvételt is gyakorolják a szerb és a magyar hadihajósok.

Szeptember 16-án, szombat hajnalban indultak el az MH Hadikikötőből az AM−31 DUNAÚJVÁROS és az AM−32 DUNAFÖLDVÁR aknamentesítő hajók, hogy vasárnap reggelre a Duna meghatározott magyar−szerb szakaszánál a szerb flottilla képviselőivel találkozzanak. Miután az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) és a szerb folyami flottilla katonái együtt behajóztak a szerb hadikikötőbe, megkezdik az IRON CAT 2017 közös hadihajós kiképzést.

1596038760

Fotó: dr. Daruka Norbert százados

„Ebben az évben az elmúlt öt év tapasztalatait felhasználva a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében és a terrorizmus elleni harcban való közreműködést is gyakoroljuk szerb kollégáinkkal. Ezen belül közösen hajtjuk végre a folyamrendészeti, a határőrizeti és határellenőrzési feladatokat, a járőrtevékenységet, az ellenséges szándékú úszóegységek feltartóztatását, elfoglalását, valamint a kiemelt személyek és szállítmányok kísérését, biztosítását, a folyamzárást és a blokkírozást. A közös tevékenység szerencsére már gördülékeny, hiszen az elmúlt öt évben jó szakmai és emberi kapcsolatok alakultak ki, a kiképzések hangulatára az egymás iránti tisztelet és a kompromisszumkészség jellemző" – mondta el Danyikó László őrnagy, az MH 1. HTHE törzsfőnökhelyettese, az MH hadikikötő parancsnoka.

A szakember azt is hozzátette, hogy a harceljárások kölcsönös megismerése, azok NATO-elvek szerinti összehangolása stabil alapot szolgáltat az együttműködés továbbfejlesztéséhez, ahhoz, hogy a jövőben olyan szakharcászati feladatokat valósítsanak meg, amelyekbe a szárazföldi haderőnem más katonai szervezeteit is bevonják.

Danyikó László őrnagy szerint a közös kiképzések során megszerzett tapasztalatok, valamint a kiváló együttműködés hozzájárul az esetlegesen a jövőben előforduló regionális válsághelyzetek hadihajós szaktevékenységgel való kezeléséhez, valamint a hajókaravánok biztosítási, járőrözési, folyamzárási, aknamentesítési rendszereinek kölcsönös megismeréséhez, harmonizálásához.

Az egyhetes kiképzésen a szerb és a magyar katonák a fentieken túl gyakorolják még többek között a légi és vízi célok leküzdését hajófedélzeti gépágyúval, valamint az ezekkel kapcsolatos manővereket is, a megszerzett tudásról pedig a gyakorlat zárónapján elöljáróik és a média nyilvánossága előtt tesznek tanúbizonyságot.

1596038760

Fotó: archív (felvételünk az IRON CAT 2016 gyakorlaton készült)