Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szezonzárás csabai módra

Szöveg: Juhász László százados |  2015. október 31. 19:39

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda állománya október 22-25. között kitelepült toborzóponttal vett részt az éves fesztiválszezon zárásaként megrendezett Csabai Kolbászfesztiválon, Békéscsabán.

1596003329

A külföldi turisták szerint Magyarország a fesztiválok hazája, a békéscsabai kolbászfesztivál pedig talán Közép-Európa egyik legnagyobb fesztiváljának számít a maga nemében, melyet már tizenkilenc éve rendeznek meg.  Ez a fesztivál nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, de kulturális műsoraival, kiállításaival százezres közönséget vonz, magyarokat és külföldieket egyaránt.
A méltán népszerű fesztivál fő attrakciója a kolbásztöltő verseny, melyen az idei évben részt vett az MH HKNYP csapata is, akik személyesen is megtapasztalhatták azt a leírhatatlan hangulatot, amit a hagyományos kolbászkészítő versenyen hatszázharminc vidám hangulatú csapat együttes küzdelme jelentett zenével, tánccal, jelmezes mulatsággal fűszerezve.

1596003329

Az MH HKNYP-t Vanyur Tibor ezredes, a szervezet parancsnokával az élen egy négy főből álló csapat képviselte. A csapatot Lipták József őrnagy, a békéscsabai iroda vezetője fogadta, kísérte és segítette a programokon. A 10 kilogramm hús feldolgozása nem kis kihívást és felelősséget rótt a vállalkozó kedvű résztvevőkre.
Az MH HKNYP csapatának végül sikerült időben elkészíteni az ízletes kolbászt, amely többek elismerését kivívta.

1596003329

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara meghívására Vanyur ezredes közös főzésen is részt vett, ahol elkészítette az „ezredes tokány" nevű ételt, melyet a fesztiválra látogató vendégek körében tálaltak.

1596003330

A Csabai Kolbászfesztiválon nem csak kolbászt töltöttek a katonák, de a teljes programsorozat ideje alatt toborzó sátor várta az érdeklődőket. Fiatalok, idősek, családosok, fiúk, lányok nagy számmal látogattak el a napi programok között a katonák sátrához. A repülőgép szimulátor képernyője már messziről odavonzotta az érdeklődők tekintetét, akik szép számban jelentek meg. A szimulátor mellett, nagy sikere volt a kiállított hatástalanított fegyvereknek is. A szórakozni vágyó látogatók mellett jelentős számban jelentek meg komoly érdeklődők is, akiket az iroda munkatársai tájékoztatták a Magyar Honvédség szolgálatvállalási lehetőségeiről és a felvételi eljárás folyamatáról.

1596003330

A szombati napon az MH HKNYP parancsnoki állománya a jól sikerült kolbászgyúrás után, látva a toborzósátornál összejött érdeklődő tömeget, maguk is beálltak az iroda munkatársai közé, és lelkesen tájékoztatták az érdeklődőket.

1596003330

Fotó: a szerző felvételei